Dwight van van de Vijver presenteert Geboeid – terug naar Indonesië
dinsdag 19 september 2023

Dwight van van de Vijver presenteert Geboeid – terug naar Indonesië

In het nieuwe EO-programma Geboeid – terug naar Indonesië reist presentator Dwight van van de Vijver samen met drie jongvolwassenen van Indische en Molukse afkomst terug naar het land van hun voorouders.

Alle drie delen ze dezelfde vraag: “Hoe zag het leven van mijn voorouders eruit en wat heeft dat voor effect op mijn leven vandaag?” Tijdens deze bijzondere reis proberen Gayle, August en Emmy antwoorden te vinden op hun vragen over identiteit, geschiedenis en hun plaats in de wereld.

Opgroeien in een familie waarvan het leven van voorouders is gevormd door kolonialisme en slavernij, laat generaties lang sporen na. Dit gegeven tekent de persoonlijke levens van Gayle, August en Emmy. In Geboeid – terug naar Indonesië neemt EO-presentator Dwight van van de Vijver hen en hun vragen mee op een zoektocht naar het verleden. Tijdens deze reis worden de vier vergezeld door historica Yulia van Het Indisch Herinneringscentrum.

Graven naar verleden
In 2019 ging Dwight zelf op zoek naar zijn verleden in de EO-serie Geboeid – terug naar de plantage: “Toen ik begon aan mijn zoektocht hoorde ik iemand zeggen dat je pas weet waar je heen gaat als je weet waar je vandaan komt. Ik was sceptisch, maar het bleek te kloppen. Ik kwam er sterker uit en dat gun ik Emmy, Gayle en August ook. Graven in het verleden en op zoek gaan naar antwoorden in een gedeelde geschiedenis is belangrijk om te helen als individu, maar ook als een samenleving met verschillende gemeenschappen.”

Geboeid – terug naar Indonesië is vanaf donderdag 2 november te zien bij de EO op NPO 3.

Bron: EO/BM
Foto: Willem-Jan de Bruin/EO

Bericht delen