De Haaien maakt EO-documentaire over kinderkanker
vrijdag 27 januari 2023

De Haaien maakt EO-documentaire over kinderkanker

De EO-documentaire Stil Water volgt drie verschillende gezinnen die moeten leren omgaan met de realiteit van een kind, broertje of zusje met kanker. De film laat op een aangrijpende manier zien hoe het leven van de gezinsleden rondom Fien, Matthijs en Bente wordt opgeschud door deze ziekte.

Stil Water is zondag 19 februari om 20.15 uur te zien bij de EO op NPO 2. Twee jaar lang heeft filmmaker Simonka de Jong de gezinnen mogen volgen. Thuis in de kinderkamer, bij behandelingen, samen aan de eettafel, bij de therapeut en bij spannende gesprekken in het Prinses Máxima Centrum.

Niet alleen de ouders komen aan het woord, ook de broertjes en zusjes van de zieke kinderen delen hun verhaal. Ze vertellen hoe ze zich groot proberen te houden, maar ook worstelen met hun eigen emoties wanneer blijkt dat de situatie verergert. Hoe ze hun broertje of zusje proberen te ontzien, ook als die wel heel veel aandacht opeist. Ook vertellen deze kinderen eerlijk hoe ze zichzelf soms niet gezien voelen, ondanks hun eigen grote verdriet.

De film gaat niet alleen over de schrik en de tranen, het laat ook op bijzondere wijze zien hoeveel veerkracht de gezinnen hebben. En hoe de ouders zich gesterkt voelen door de mensen om hen heen, door de artsen en verpleegkundigen of hun eigen geloofsovertuiging. In de documentaire is te zien hoe belangrijk het is om elkaar als gezin vast te houden, om te blijven praten, ook als je niet precies weet wat je moet zeggen.

Het is de tweede film van Simonka de Jong over dit onderwerp, eerder maakte ze Pilotenmasker (2017), over een aantal jonge kinderen met kanker in het Prinses Máxima Centrum. Simonka: “Het idee om me op de ouders en broertjes en zusjes te richten ontstond tijdens het maken van Pilotenmasker. Ik realiseerde me hoe groot de emotionele impact op het héle gezin is, als er een kind ziek is. Het fascineerde me hoeveel complexe gevoelens het bij broertjes en zusjes oproept en hoe lastig het voor hen is om daar uitdrukking aan te geven. Ik vond het bijzonder hoezeer de gezinnen mij en de crew hebben toegelaten op hun meest kwetsbare en intieme momenten.”

Stil Water is een coproductie van De Haaien en EOdocs, met medewerking van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Bron: EO/BM

Bericht delen