RUIS: De lol van de Mol
dinsdag 30 januari 2024

RUIS: De lol van de Mol

Bij het schrijven van deze column is net één aflevering van het 24e seizoen van Wie is de Mol uitgezonden. Het leeuwendeel van de kijkers wees na deze aflevering actrice Rian Gerritsen aan als Mol.

De reden: in aflevering 1 moesten de kandidaten op een drukbezocht Mexicaans pleinfeest symbolen zoeken. Volgens de waarzegster die de kandidaten eropuit stuurde, was de mol tegelijkertijd op zoek naar hetzelfde symbool. Op X/Twitter werd tijdens de aflevering tig keer eenzelfde screenshot gedeeld, waarop heel duidelijk Rian tussen de menigte te zien was, terwijl kandidaat Anna Gimbrère naar haar symbool zocht.

Hoewel ik na het zien van de stills meteen driftig in mijn mol-app vrijwel al mijn punten op Rian zette, ging ik daarna twijfelen. De makers van het programma weten heel goed dat er duizenden fanatiekelingen zijn die het programma frame voor frame nalopen, en zullen het echt niet zó makkelijk maken.

Niet méér, in ieder geval, nadat het in seizoen 16 volledig misging met Klaas van Kruistum, die na een niet te missen hint in een van de eerste afleveringen door tout tv-kijkend Nederland werd ontmaskerd als Mol. Als voormalig televisiemaker deed het bijna fysiek pijn. Waar tijdens de finale-uitzending kandidaat én kijker doorgaans van hun stoel vallen van ontsteltenis, ging er dat jaar een ‘ja duh’ door de zaal en over tafel na de onthulling.

Als voormalig televisiemaker
deed het bijna fysiek pijn

Ikzelf had zoiets één keer eerder tijdens het programma. Ik vind het niet heel opbouwend om hier namen te gaan noemen, maar één mol – acteur (m/v) van beroep – acteerde zo baggerslecht dat ik tijdens aflevering 1 al nul twijfel meer had. Tip voor medefans: let ook op de reactie van kandidaten als ze te horen krijgen dat ze veel geld verdiend hebben voor de pot, of juist niks verdiend hebben.

Op het Klaas-debacle en twee andere seizoenen na, waarin ik (best wel aan het einde, maar toch) wist wie de saboteur was, heb ik nooit enig idee. Ik heb het altijd fout, snap de spellen vaker niet dan wel en onthoud geen details. Als ik na afloop van de uitzending Moltalk kijk, worden ook altijd dingen besproken die totaal aan mij voorbij zijn gegaan.

Ik vind het daarom zalig om na de finale alle hints terug te lezen op de site van het programma, ook al zijn die hints soms wat vergezocht. (‘Tijdens de opdracht ‘waterfietsen’ had de Mol een witte waterfiets, en later op het plein liep hij langs een wapperende witte onderbroek, terwijl op de achtergrond het liedje White Liar van Miranda Lambert achterstevoren werd gedraaid’).

Het maakt de lol er niet minder om. Ik ben fan van het eerste uur en vind het bewonderingswaardig dat een programma na 23 seizoenen nog steeds boeit en niet is ingekakt, net zoals mijn andere lievelingsprogramma Expeditie Robinson nog steeds rockt.

Goed, van Rian ben ik dus weer afgestapt. Zeggen op wie ik nu zit, heeft weinig zin. Tegen de tijd dat u dit leest, zijn we twee weken verder en is mijn Mol er waarschijnlijk al lang uit.

Suus Ruis
Suus Ruis is journalist, auteur, scenarioschrijver en RTV-kenner

Bericht delen