RUIS: Botte boer
vrijdag 5 mei 2023

RUIS: Botte boer

Ik zat er helemaal klaar voor: de aftrap van Boer zoekt Vrouw. Ik schreef al eerder over mijn liefde voor dit programma, die voornamelijk voortkomt uit het feit dat het zo heerlijk lief en overzichtelijk is.

Althans, dat was het. Want deze eerste aflevering, waarin vijf naar het buitenland geëmigreerde boeren zich aan de kijker voorstelden, beloofde qua lief niet veel goeds. Ideale schoondochter Yvon Jaspers was ineens verworden tot een vrouwelijke Johan Derksen op kaplaarzen.

Of de rek er simpelweg een beetje uit is bij ons Yvon – ze helpt immers al negentien jaar boeren (m/v) aan een ‘maatje voor het leven’ – of dat een producent tijdens een redactievergadering heeft geroepen dat het allemaal wel wat pittiger en controversiëler mag, weet ik niet, maar feit is dat de presentatrice binnen een paar minuten een boer aan het janken had. En dat kwam echt door haar harde en lompe vraagstelling, niet door een oprechte vraag over een overleden lievelingspaard of ontroerend vergezicht.

De timide, onzekere
boer Haico werd even
flink te kakken gezet

De timide, onzekere boer Haico werd door Yvon even flink te kakken gezet omdat hij nog nooit een relatie heeft gehad.
“Nooit?” wreef ze zout in de wonde.
“Nee, nooit.”
“Nog niet een week?”
“Nee, geen week”, aldus Haico, die inmiddels wel door de grond van zijn koeienstal kon zakken.

Je zag aan alles dat Yvon haar kaplaars had opgegeten als ze een briefje met 40 Year Old Virgin op zijn rug had kunnen plakken. Als een officier van justitie die voelt dat ze de topcrimineel tegenover haar bijna heeft geknakt, keek ze hem strak aan voordat ze de genadeklap gaf.

“Hoe óud ben jij?”
“42”, prevelde de boer, waarna hij zich huilend omdraaide.

Mijn hart brak en ik wilde me bijna opgeven als zijn toekomstige partner, puur om hem een beetje op te peppen.

“Jij vindt dat heel erg”, deed de presentatrice er nog een laatste schepje bovenop. Het was wat mij betreft het meest gênante tv-moment van 2023, en zo lang is het jaar nou ook weer niet aan de gang. Met deze kick-off uitzending kwam het nooit meer helemaal goed. Bij de 23-jarige Bernice uit Zweden duwde en trok Yvon tot ze bevestigd kreeg dat ook zíj geen ervaring had.

Bij boer Richard in Slowakije pakte ze het iets subtieler aan. Ze informeerde wel naar zijn liefdesverleden, maar was tevreden toen de boer aangaf dat hij ‘gescharreld’ had. Eindelijk geen maagd, dacht Yvon.

Haar gezellige dagje bij boer Richard eindigde in een opmerking die volgens mij niemand heeft gehoord, maar die ik behoorlijk passief-agressief vond. “Ik vind het zo mooi dat jij het hier mooi vindt”, sprak ze vrolijk.

Toegegeven, ik zou ook niet dood gevonden willen worden in die troosteloze DDR-achtige bouwput, maar de boer zelf vond zijn Slowaakse Tsjernobyl-ruïne idyllisch. Dan kun je daar best wat respectvoller mee omgaan.

Misschien leest Yvon dit nog net voordat de opnamen van de rest van het seizoen van start gaan. Als dat zo is: Yvon, doe gewoon waar je goed in bent. Luister, steun, drink thee, wees lief. Je blootgeven voor miljoenen kijkers als je op zoek bent naar de liefde is al kwetsbaar genoeg.

Suus Ruis
Suus Ruis is journalist, auteur, scenarioschrijver en RTV-kenner

Foto: Mark Uyl

Bericht delen