HARM.TV: Omroepm/v
dinsdag 8 februari 2022

HARM.TV: Omroepm/v

Op het moment dat ik dit stukje schrijf, is het mij nog niet bekend wie de Omroepman of -vrouw van 2021 is geworden. Dus ik heb mooi even de kans om te bedenken wie het wat mij betreft had moeten worden, los van m’n gevoel dat het Arjen Lubach is (knappe prestaties, landelijk veel losgemaakt en hoe dat dagelijkse ding wordt, weten we nog niet dus stel dat dat toch meer van hetzelfde is of domweg niet te doen, dan is dit het moment).

Shula Rijxman is net vertrokken, dus nog snel even een prijs in haar achterzak duwen is niet chique. En een prestigieuze onderscheiding toekennen aan iemand die week in week uit in haar glitterpyjama door het beeld huppelt ook niet, dus Chantal kan rustig gaan slapen.

Martien Meiland dan, voor hij weer helemaal in de vergetelheid is geraakt? Z’n familie doet er alles aan om de succespoten onder z’n wiebelende stoel vandaan te zagen en de wervelwind zelf lijkt z’n magische touch ook kwijt te zijn. Zelfs met gillen tegen een handvol knikkers wist hij de rest van Nederland niet meer te bereiken. Heeft hij al meegedaan aan De Slimste Mens? Dan is dat misschien een mooie kans om de neerwaartse spiraal weer af te buigen omhoog. Alleen al de confrontatie met hangend orakel van Rossum lijkt me de moeite waard. Laten we dat even afwachten voor we hem Omroepman van het jaar maken.

Laten wij nou
eens een groots
gebaar maken

Een outsider is altijd leuk. Angela de Jong! Die heeft haar hele carrière te danken aan de omroep, want anders had ze stukjes moeten schrijven over braderieën en De Grootste Pompoen van het Jaar-verkiezing, dus eigenlijk zou ze ons een prijs moeten geven. Maar ja, dat gaat nooit gebeuren. Dat past niet bij haar karakter. Dus laten wij nou eens een groots gebaar maken. Zij wordt Omroepvrouw van 2021, daardoor hoofdredacteur van het AD en dan heeft ze geen tijd meer om tweehonderd uur per week tv te kijken en toch nog kritisch te blijven. Keurig opgelost.

Of anders misschien een nieuwkomer? Arnold Karskens? Die moet iets gaan toevoegen aan een bestel waar hij een hartgrondige hekel aan heeft. Dat is toch prijzenswaardig? Die heeft wel een steuntje in de argwanende rug nodig. En hij gaat hem vast niet accepteren, dus dan kunnen hem daarna nog een keer uitreiken. Dubbel feest!

Maar aan wie? Ik weet er eigenlijk maar één. Postuum. Ze schitterde in The Mary Tyler Moore Show en ze glorieerde in The Golden Girls en daarmee was ze een grote inspiratiebron voor veel Nederlandse tv-makers. Neem ik aan. In ieder geval voor mij. Betty White, net geen honderd geworden. Wat een wereldwijf.

Zullen we er mee ophouden? Er werken zoveel grote talenten bij de ‘omroep’, voor de schermen en erachter. Met hun hele ziel en zaligheid. Soms hun hele werkzame leven lang. Stuk voor stuk omroepmannen en -vrouwen. En wat mij betreft hebben ze allemaal gewonnen. Want alleen kunnen we niks.

Harm Edens

Bericht delen