HARM TV: Een nieuwe VARA 2.0
maandag 4 september 2023

HARM TV: Een nieuwe VARA 2.0

Het was een rommelige zomer in Hilversum. Eva liet haar steeds meer onder druk staande late night timeslot bij RTL met een zucht van opluchting achter zich en krijgt de komende maanden de zoveelste oppoetsbeurt, deze keer van AVROTROS. Herman kondigde na 23 jaar aan te vertrekken bij de NOS omdat het bij KRO-NCRV veel leuker is. Qua al dan niet verziekte, in de war geraakte of verstrakte werksfeer kan ik me er iets bij voorstellen.

En Frans Klein dook na een dik half jaar verplicht thuis zitten op bij Talpa. Tja, die Frans. Er is een hoop gebeurd, waar nog meer over is gezegd. Maar wat moest hij anders? Hij had misschien nog een korte carrière in de zorg kunnen overwegen want iets broederlijks heeft hij wel. Of hij had een BN’er hondenuitlaatservice kunnen beginnen, want hij is vast heel leuk met huisdieren. Maar ja, hoe lang had hij dat volgehouden?

Honden van tamelijk verwende mensen zijn vast ook heel erg in de war. De stap die Frans nu heeft gezet, is veel beter. En zeker dapperder. Want hij gaat min of meer leidinggeven aan alles waar hij 35 jaar lang tegen gestreden heeft. Tegen polarisatie en vervlakking, tegen uitbuiting van de zwakkeren in de samenleving, tegen zelfverrijking en ga zo maar door.

De stap die Frans nu heeft gezet, is
veel beter. En zeker dapperder

Het kan niet anders dan dat daar een briljante gedachte achter zit. Toen ik Frans in 2017 voor BM interviewde, zei hij: “Ik had ooit een gesprek met Ellen Blazer (eindredacteur van Sonja, HE) en die zei: ‘Frans, het is heel simpel. Je deugt of je deugt niet’. Dat heb ik wel afgeleerd. Omdat je daarmee een deel van je nieuwsgierigheid verliest. Maar daarna wel voor de goeie dingen blijven staan. Niet je pad kwijtraken. Want anders wordt het opportunisme.”

Dit filosofische inzicht gaat Frans nu bij Talpa in praktijk brengen. Na een goed gesprek met Frans gaat Peter Gilles op agressietraining en verandert hij langzaam in een liefdevolle man die z’n talenten inzet om het woningtekort in Nederland op te lossen en en passant ook nog wat statushouders in huis neemt. Daar moet hij nog wel flink z’n best voor doen, want de meeste vluchtelingen vinden z’n huis te ordinair.

Bij VI gaat Frans elke aflevering op rij 2 zitten en zijn wijze, aimabele uitstraling gaat ervoor zorgen dat de gesprekken genuanceerder worden en ook interessant voor hoger opgeleide kijkers. Zeker nadat Jeroen Pauw als vaste gast dagelijks aan tafel plaatsneemt. Met Matthijs in de vooravond en Paul op primetime gezellig afwisselend met Martien en misschien een beetje voetbal met Tom op zondag is het masterplan klaar: een nieuwe, frisse VARA 2.0 – zonder betutteling van wetgevers, te krappe budgetten en verstikkende uitzendschema’s.

Heel veel succes, Frans. Maar laten we één ding afspreken: als Henk Krol na de verkiezingen niet in de Kamer komt voor de BVNL van Wybren van Haga, dan ga je geen realitysoap maken over de gay villa’s die hij gaat ontwikkelen aan de Spaanse zuidkust. Afgesproken? Er zijn grenzen!

Harm Edens

Bericht delen