Zó blijf je ook thuis topfit
zaterdag 4 april 2020

Zó blijf je ook thuis topfit

Ook tv-presentator Arie Boomsma probeert zo goed en zo kwaad als het kan de coronacrisis het hoofd te bieden. Na het sluiten van zijn sportgym geeft hij via de socials tips om thuis fit te blijven.

Hoe blijf jij fit in deze corona-tijd?
“Het is wel even zoeken hoor. Maar ik beweeg elke dag, net als anders. Ik geniet er ontzettend van te trainen met dingen die iedereen thuis heeft. Een pan als kettlebell, twee theedoeken waarmee je kunt lungen en mountain climben. Plus core- en buikspierwerk met toiletrollen. En lekker veel buiten, met de kinderen, in het gras.”

Je wordt er dus creatiever van!
“Nou en of. En ik geniet met volle teugen van alle creativiteit bij anderen online, en geef daar zelf mijn draai aan. Zelf kijk ik vaak eerst naar de beweging; ga ik planken, deadlifts of squatten? Daarna zoek ik de invulling erbij. Deadlifts met een blok hout, legpress met je bankstel, squatten op een stoel. Dat soort dingen.”

Jouw Vondelgym moest sluiten. Hoe hou jij je leden nu in shape?
“We zijn na de sluiting meteen vol op de socials doorgegaan. Elke dag live crossfitlessen, yoga en kracht, heel veel oefeningen en schemaatjes voor de mensen thuis, boekentips, podcasts, docutips, Q&A’s en een dagelijkse programmering voor leden die echt elke dag willen trainen.”

Hoe bevalt die manier van coaching?
“Ik vind het prachtig dat nu de ijdelheid, de focus op uiterlijk en spieren bij iedereen wegvalt en alleen het plezier en de creativiteit in beweging overblijven. Zo hoort het te zijn. Uiterlijk is hoogstens een gevolg van wat je doet, geen doel dat op zichzelf staat.”

En in hoeverre is het lastig om iedereen online te helpen?
“Het is natuurlijk minder makkelijk dan in een gewone les in de gym, maar het heeft ook iets moois: die beweging van de community, ineens allemaal online. Mensen zoeken elkaar op, stellen vragen. Het is een sombere tijd en tegelijkertijd gebeurt ook veel moois. Net als bij het trainen, is het nu vooral belangrijk uit te gaan van wat wel mogelijk is, in plaats van denken in beperkingen.”

Ik kan me voorstellen dat mensen thuis luier worden, het vergt meer discipline om te sporten. Hoe ga je daarmee om?
“Het voordeel van een gym is dat je in een omgeving stapt die stimuleert. Dat mis je thuis inderdaad. Mensen zijn ook hun ritme kwijt. De omstandigheden zijn niet ideaal. Het werkt het best om je beweging, het trainen, elke dag te koppelen aan dingen die je toch al doet. Een half uurtje voor de lunch, ‘s avonds direct na het tandenpoetsen, elke ochtend voor het ontbijt. Vaste momenten helpen je een ritme te creëren.”

Onder de vele thuiswerkers zitten ook veel zonder partner, mensen die veel alleen thuis zijn. Wat adviseer je hen?
“Gebruik deze periode om iets nieuws te leren. Eventueel tegelijk met vrienden. En plan dagelijks een videogesprek met je familie of je vrienden. Formatteer je sociale contacten. Dat klinkt mechanisch, maar zorgt voor een fijne structuur in je dag en de nodige aansluiting om niet in een isolement te raken.”

boomsmavliegt

Bron: BMY

Bericht delen