VPRO-documentaireprijs 2023 naar Oaia Neagra
dinsdag 26 september 2023

VPRO-documentaireprijs 2023 naar Oaia Neagra

De VPRO-documentaireprijs 2023 is maandag 25 september op het Nederlands Film Festival (NFF) uitgereikt aan Oaia Neagra van regisseur Renee Schräder (St. Joost School of Art & Design).

De documentaire gaat over de benauwdheid van een orthodox-christelijk milieu op het Roemeense platteland. De prijs is voor de zestiende keer door de VPRO uitgereikt aan de beste eindexamendocumentaire.

Het oordeel van de jury bestaande uit Niki Padidar, Thomas Vroege en Bart Eysink Smeets: ‘De maker slaagt er middels een dagboekachtige manier van werken in een verhaal te vertellen dat de kijker bij de strot grijpt. De benauwdheid van een orthodox-christelijk milieu op het Roemeense platteland wordt invoelbaar gemaakt door op cruciale momenten de camera deelgenoot te laten zijn van pijnlijke momenten, hoop en twijfel.’

Met de VPRO-documentaireprijs zoekt de VPRO naar de beste afstudeer-documentaire van het jaar. Vanaf dit jaar komen alle studenten die met een documentaire afstuderen aan een (kunst-)academie of audiovisuele opleiding in aanmerking voor de prijs. De bijbehorende prijs is 5000 euro voor de regisseur.

Bron: VPRO/BM
Foto: Momenttom/VPRO (winnaar Renee Schräder)

Bericht delen