Peter de Harder: “Ik verloor 400.000 euro bij het maken van een film”
maandag 5 mei 2025

Peter de Harder: “Ik verloor 400.000 euro bij het maken van een film”

In de BMY-rubriek ‘Talentvol tot wasdom’ spreken we een maker die 10 jaar geleden min of meer aan het begin van zijn of haar carrière stond en inmiddels zijn draai in het dynamische medialandschap heeft gevonden. In dit 13e deel staat Peter de Harder centraal: “Luister naar je gevoel in plaats van je bewijsdrang en je ego.”

De kinderkamer van Peter de Harder is niet zoals je ze heel vaak ziet. “Het was net een jungle, met enorme watervalposters, kikkers en nepplanten. Ik wilde zijn zoals Steve Irvin was. Als kleine jongen keek ik naar de muren van m’n kamertje en dacht: hoe kom ik daar terecht?”

Het heeft even geduurd, maar sinds oktober ís Peter daar. En ‘daar’ is in dit geval Costa Rica, ten zuiden van hoofdstad San José. “Mijn vriendin komt hier vandaan. Toen ik samen met haar voor het eerst naar Costa Rica ging, voelde dat meteen heel erg als thuis. Nadat ik stopte met de Cinemates wilde ik vooral één ding: hier wonen. Met een groot stuk land en dan chillen bij de rivier. Dat is gewoon het leven wat ik altijd wilde en nog steeds wil.”

Als je dat al zolang zeker wist, waarom duurde die stap maken dan zo lang?
“Uiteindelijk heeft die droom plaatsgemaakt voor film maken en werd die kinderkamer het eerste kantoor van de Cinemates: het YouTube-kanaal dat Kelvin (Kalvijn, red.) en ik jarenlang hebben gehost.”

Peter de HarderSpeeltuin
Tien jaar geleden beleven Peter a.k.a. ‘Petrus’ en Kelvin hun absolute hoogtijdagen. Het jaar 2015 zal achteraf misschien wel hun meest hectische jaar worden. Ze maken een podcast (de Potkast), lanceren een festival speciaal voor de YouTube-scene (het VEED Festival), maken met The World of Cinemates nog een extra online kanaal én hebben met het hoofdkanaal Cinemates ook hun handen meer dan vol. “Het was een speeltuin. En het mooie was dat het nooit echt al werk voelde. Meer een soort luilekkerland, écht doen wat je wil. En financieel ging het ook nog eens hartstikke goed.”

Jullie liepen in veel dingen voorop. In hoeverre merkte je dat toen al?
“Ik besefte het wel, maar dit was niet bepaald een goed ding. Wij liepen vaker voor met bepaalde trends, maar degene die er later mee kwamen deden het dan beter.: Onze kanalen waaronder Cinemates hadden meer dan 330 miljoen views, maar je verdiende er bijna niks aan. Als ik nu naar YouTubers kijk, dan zie ik gasten die veel slimmer met merken samenwerken of hun eigen webshop eraan gelinkt hebben: veel lucratiever.”

Wanneer merkte je: dit is niet meer wat ik wil?
“Op een gegeven moment kregen we de vraag van een grote Nederlandse bank om één jaar lang hun content te maken. Daar zouden we een mooi bedrag voor krijgen. Maar ik vond het zo saai. Alsjeblieft niet, dacht ik. Ik zag het gewoon niet meer zitten om wéér zoiets te doen. Kijk, zakelijk deden we het goed, maar die speeltuin werd steeds meer een kantoor. En daar had ik geen zin meer in.”

Kelvin en jij waren niet alleen zakenpartners, maar ook vooral beste vrienden. Hoe zijn jullie uit elkaar gegaan?
“We hebben het er 2 of 3 keer goed over gehad, man tot man. En dat gaat dan niet alleen over je persoonlijke dromen of ambities, maar natuurlijk ook over geld en uitkopen. Dat was heel moeilijk. Veel vriendschappen gaan daaraan onderdoor, maar wij hebben alles op alles gezet om dat te voorkomen. En dat is gelukt.”

400.000 euro verloren
Tussen 2011 en 2017 groeit de Cinemates uit tot een van de populairste YouTube-kanalen van Nederland. De sketch Thor Hammer in Real Life! is met 19 miljoen views hun best bekeken video. “Het heeft echt de fundering gelegd voor wat ik nu wil en waar ik voor sta. Maar in dat laatste jaar voelde ik steeds sterker dat ik geen reclamebureau wilde worden, maar films wilde maken.”
Na het stoppen bij de Cinemates besluit Peter daarom om zijn tijd te steken in het maken van een speelfilm: Strijder. De opnamen verlopen voortvarend tot in 2020 alles stil komt te liggen als gevolg van het coronavirus. “Maar ik was koppig en dacht: we gaan gewoon door, want straks gaan we de lockdown in en dan kan ik ieder geval editen.”

Het klinkt alsof het anders liep.
“Het werd steeds duidelijk dat corona niet zomaar voorbij zou zijn. En ik had nog niet alle scènes gedraaid. Op sommige dagen waren er wel 500 figuranten nodig. Veel opnamen waren met jonge kinderen. Die waren in de tussentijd al zoveel ouder geworden en daarmee verandert dat ik al die scènes weer opnieuw zou moeten draaien. Tel daarbij op dat de film al vrij krap gebudgetteerd was. Uiteindelijk heb ik met pijn in mijn hart besloten het hele project stop te zetten. Daarmee ben ik 400.000 euro privégeld verloren.”

Hoe ben je daarmee omgegaan?
“Dat was wel even slikken. Maar in the end was de conclusie heel simpel: het had allemaal met mezelf te maken. Ik moest per se zo koppig zijn en die film afmaken, terwijl ik wist dat dat helemaal niet ging lukken. Ik heb gewoon keihard gefaald, ik ben daar keihard op mijn bek gegaan. Dat besef ik heel goed. Toch hoop ik dat het niet allemaal voor niks was, want van de restanten van die film maak ik nu een mini-documentaire: Why you should never follow your dreams: I lost 400.000 making my film.”

Wat gaan we daar precies in zien?
“Het gaat over iemand die zijn dromen najaagt, maar niet naar zijn instinct luistert en daardoor 4 ton verliest. Ik zeg ook: “I used to be rich and famous. And now I’m broke and a nobody.” Deze docu zie ik eigenlijk als een waarschuwing voor jonge filmmakers: luister naar je gevoel in plaats van je bewijsdrang en je ego.”

Peter de Harder

Innerlijke stem
Die docu verschijnt op Peters YouTube-kanaal Peter Junior. In totaal zal het zo’n 5 jaar duren voordat Peter, zowel mentaal als financieel, helemaal van de klap herstelt. “Tot ik weer op een punt kwam en dacht: oké, nu gaan we het weer opnieuw proberen, want ik ben niet van mijn passie of droom weggelopen. Ik wil nog steeds films blijven maken.” En dus komt er niet alleen een docu, maar ook met patreon.com/learnfromdisaster ook een cursus voor jonge makers en op termijn zelfs een nieuwe serie. “Daar kan ik nog niet zoveel over zeggen, behalve dat ‘ie Engelstalig wordt en zich afspeelt in de Middeleeuwen.”

De belangrijkste vraag dan: ben je happy op dit moment?
“Dat is moeilijk om te zeggen. Ik durf niet te zeggen dat ik écht happy ben, maar ik voel wel dat ik op het juiste pad zit. Voor mij het belangrijkste dat ik nu weet wat ik doe en waarom ik dat doe en dat ik daarbij naar mijn gevoel blijf luisteren.”

Hoe doe je dat?
“De bewijsdrang is er nog, maar ik ben niet meer aan het vechten met mijn innerlijke stem. Ik hoor die innerlijke stem beter, respecteer hem ook meer en kan ‘m tegelijk veel beter beteugelen.”

Bron: BM/Oane Born

Bericht delen