BMY Podcast met Eric Smit
donderdag 18 februari 2021

BMY Podcast met Eric Smit

Wekelijks maakt Joost Koning voor BMY de podcast Joost Mag Het Weten. De 68ste gast is Eric Smit, journalist en mede-oprichter van Follow The Money.

Hij was ooit een professioneel squasher met de ongetwijfeld treffende bijnaam ‘het hijgende hert’. Vervolgens studeerde hij economie en deed een vergeefse poging een corporate carrière na te jagen. Toen hij echter bij zakenblad Quote onder Jort Kelder als journalist aan de slag ging, had hij zijn plek gevonden.

Hij werd mede oprichter van De Pers (het gratis kwaliteitskrantje met advertenties), schreef de bestsellers De broncode en Nina, de onweerstaanbare opkomst van een powerlady (waarna een lange reeks met rechtszaken volgde) én werd in 2017 Journalist van het Jaar. In 2009 ging hij ook ondernemen. Hij startte, samen met Mark Koster en Arne van der Wal, het radicaal onafhankelijke journalistieke platform Follow The Money. Het uitgangspunt was en is: volg de geldstromen en kom zo achter de waarheid.

Eric Smit

Waarom kan onderzoeksjournalistiek alleen goed met een ledenmodel? In dat licht bezien, wat zijn de gevolgen van het feit dat vrijwel alle Nederlandse kranten van twee commerciële partijen zijn: DPG Media en Mediahuis? Hoe verklaart Eric dat Follow the Money inmiddels 25.000 betalende leden aan zich heeft weten te binden? Vanuit het kantoor van Follow The Money in Amsterdam-Noord krijgt Joost de antwoorden op onder andere deze vragen van Eric Smit.

De BMY Podcast is ook beschikbaar op Spotify en de Apple podcast app.

Bron: BMY

Bericht delen