Bastiaan Rosman onderzoekt zijn biseksualiteit in To Bi or not to Bi
maandag 11 oktober 2021

Bastiaan Rosman onderzoekt zijn biseksualiteit in To Bi or not to Bi

Biseksualiteit wordt binnen de samenleving vaak niet begrepen en daarom ervaren veel biseksuelen het anno 2021 nog steeds als erg lastig om uit de kast te komen. Veel mensen denken vaak dat je ‘gewoon’ homo bent of dat je geen zin hebt om te kiezen.

Zelfs binnen de LHTBIQ+ gemeenschap wordt biseksualiteit gezien als het buitenbeentje. Bastiaan Rosman is biseksueel en wordt regelmatig met deze vooroordelen geconfronteerd. Daarom heeft hij het tot op de dag van vandaag niet aangedurfd om uit de kast te komen als biseksueel. Wel in zijn naaste omgeving, maar niet naar de buitenwereld. Wat schuilt hierachter?

In de 3Lab documentaire To Bi or not to Bi onderzoekt Bastiaan hoe hij zijn biseksualiteit kan omarmen. En dat lukt alleen als hij beter begrijpt waar het vandaan komt. Tijdens zijn zoektocht ontdekt hij dat er weinig biseksuele rolmodellen zijn en dat daar misschien de basis ligt voor zijn onzekerheid. Daar moet verandering in komen en dus besluit hij niet langer in de kast te blijven zitten. 3Lab: To Bi or not to Bi is vanaf 10 oktober om 15.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van NPO 3 en wordt 11 oktober om 23.05 uur uitgezonden bij BNNVARA op NPO 3.

Bastiaan: “De afgelopen maanden heb ik niet alleen geleerd over biseksualiteit, maar vooral ook over mezelf. Ik hoop dat deze documentaire andere biseksuelen ook helpt √©n dat ik Nederland kan laten zien dat biseksualiteit wel degelijk een seksualiteit is.”

In de documentaire gaat Bastiaan in gesprek met zijn beste vriendin Doeta die ook biseksueel is. Bastiaan betrapte zichzelf erop dat zelfs hij haar geaardheid niet geloofde of er de draak mee stak. Ook praat hij voor het eerst met zijn moeder over zijn biseksualiteit. Heeft zij vermoedens gehad? En houdt haar beschermende manier van opvoeden verband met de manier waarop Bastiaan omgaat met zijn geaardheid?

Hij keert ook terug naar de plek waar hij voor het eerst ervoer dat de buitenwereld je het liefst in een hokje stopt: de middelbare school. En om zijn biseksualiteit een betere plek te kunnen geven gaat Bastiaan ook in gesprek met ervaringsdeskundigen die al uit de kast zijn gekomen. Helpt dit alles hem om zijn biseksualiteit te omarmen?

Bron: BNNVARA/BM
Foto: Annemieke van der Togt/BNNVARA

Bericht delen