Meindert Landsmeer
Partner 3Rivers, interim directeur Media KRO-NCRV
2020 - week 06

Strak op het proces, soepel op de inhoud

Geen kok ter wereld kan koken in een rommelige keuken. Liefst opgeruimd, zodat je weet waar alles staat; pas dan komen de creatieve krachten van een kok goed tot uiting.

Dit geldt ook voor het creatieve proces. Juist als je kaders helder hebt, kun je scherp creatief zijn. Een rommelige omgeving of proces leidt tot rommelige uitkomsten. Zeker, het ziet er romantisch uit: de pizzadozen, bier en colablikjes op tafel. Het idee zal wereldveranderend zijn.
Echter, met heldere doelstellingen, kaders en rollen van ieder aan tafel wordt het creatieve proces veel beter gestimuleerd. Knapp schrijft erover in zijn boek Sprint. Bij KRO-NCRV is dit ook een inspiratiebron. Zet de stappen. Betrek je omgeving. Ontwikkel nieuwe ideeën. Stuur bij waar nodig. Kijk naar het bestaande. Het goede idee ligt soms veel dichterbij dan je denkt.

Bij 3Rivers hebben we nog een keur aan verdere tegeltjes en clichés. Bijvoorbeeld: ‘Vang de vis als deze voorbij zwemt’, ’alles wat je aandacht geeft groeit (ook het negatieve)’, ‘bij de belangrijkste medewerker zit het probleem’, ‘het gaat er niet om wat je zegt, maar wie het zegt’, ‘check de uitgangspunten, daar zit de fout’ en zo kan ik nog lang doorgaan.
Gisteren nog over gesproken met compagnon Oege Boonstra. Graag komen we hier nog een keer op terug. We kijken naar de vorm, maar onze eerste stapjes op dit gebied zijn gezet. Nu weer over tot de orde van de dag bij KRO-NCRV. Was een druk weekje. Zou ‘t volgende week rustiger worden?

Meindert Landsmeer
Partner 3Rivers en Interim directeur Media KRO-NCRV

De week van Meindert Landsmeer

Partner 3Rivers, interim directeur Media KRO-NCRV
2020 - week 06