Arthur Vierboom
Media-innovator en eigenaar Social Video Desk
2020 - week 19

PandeMedia

Als zzp’er was aan het begin van de crisis meteen duidelijk dat van de vier opdrachten die liepen (talkshow organiseren voor KNB, video voor ziekenhuis Alrijne en mooie opdracht bij de VRT) er maar één schoorvoetend door zou gaan. Dat was een opdracht van de organisatie ‘Warm Rotterdam’ voor een Rotterdams reclamebureau met de voorspellende naam New Normal.

Zij hadden ‘ontdekt’ dat Rotterdamse armoede en corona veel gemeen hadden. En ineens konden 110.000 Rotterdammers, die onder de armoedegrens leven, welgestelde coronathuisblijvers tips geven over hoe je de dag thuis doorbrengt als je niet uit kunt gaan en niet met vrienden naar een terras of sportvereniging kan.

Het idee was dat als zij nu de Rotterdamse thuiswerkers met slimme tips door de crisis slepen, thuiswerkers en bestuurders straks wellicht zouden ‘applaudisseren’ voor hun initiatief. En er straks meer steun zal zijn voor armoedevriendelijk beleid zoals ‘sociaal incasseren’, waarbij bijvoorbeeld automatische boeteverhoging uit den boze is.

Incasso Arthur klein

Wat mij in het dagelijks leven in Houten opviel, was dat mensen redelijk snel konden omschakelen. Een muziek- en judoschool maakten meteen bekend dat ze via Zoom zanglessen en sporttrainingen bleven geven. Mijn eigen vrouw deed via een live verbinding tweemaal per week mee aan twee uur durende yogalessen.

En de studie van mijn kinderen in Den Bosch en Leiden konden rimpelloos thuis worden voortgezet dankzij beeldbellen. Ik merkte dat mijn behoefte aan amusementsprogramma’s volledig instortte en mijn aandacht voor persconferenties van Rutte, Van Dissel en De Jonge snel groter werd.

Wel keek ik veel naar Netflix, Amazon en Videoland en ik heb mij er eigenlijk over verbaasd dat deze platforms, die soms in 130 landen actief zijn, niet met een om de twaalf uur bijgewerkt coronajournaal vanuit de WHO (producent PandeMedia met internationale redactie) zijn gekomen…

Arthur Vierboom
Media-innovator en eigenaar Social Video Desk

De week van Arthur Vierboom

Media-innovator en eigenaar Social Video Desk
2020 - week 19