Jan Müller
Directeur Regionale Publieke Omroep (RPO)
2022 - week 12

Nieuws uit de haarvaten van Nederland

Een week geleden vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Een belangrijke graadmeter als het gaat om de stand van zaken van de regionale en lokale journalistiek. Waarover al geruime tijd wordt gesteld dat de verschraling ervan een halt moet worden toegeroepen.

Zowel de sector zelf als de gemeenten constateren dat er steeds minder journalistieke capaciteit is om verslag te doen van gemeenteraadsvergaderingen, waardoor een cruciale rol van de journalistiek – de waakhond van de democratie – niet meer voldoende kan worden ingevuld.

En dat terwijl gemeentepolitiek steeds belangrijker wordt, óók met effecten op landelijk niveau. Meer dan ooit is er behoefte aan nieuws van dichtbij. En over alles wat dichtbij is wordt in de gemeenteraden beslist: de komst van windmolenparken, het bouwen van megastallen en het bestrijden van gevaarlijke verkeerssituaties bijvoorbeeld.

Maar ook grotere, landelijke thema’s worden via lokale en regionale journalistiek verslagen: denk aan de recente ontwikkelingen rond sancties tegen het Russische Gazprom en de hernieuwde discussie over het Gronings gas, van dichtbij gevolgd door ‘aardgasexpert’ RTV Noord. Of aan de berichten van Omroep Flevoland over een groot thema in de gemeentepolitiek van Zeewolde dat landelijk nieuws werd: de komst (of niet) van een groot datacenter.

Behalve een controlerende functie hebben lokale en regionale omroepen een informerende, verbindende, educatieve en culturele functie. We zijn dus waakhond, maken meningsvorming mogelijk en versterken de regionale identiteit. Kortom: onmisbaar voor een goed functionerende samenleving.

Dat alles dus in een tijd waarin door bezuinigingen uit voorgaande decennia langzaam maar zeker voor verschraling van de regionale en lokale journalistiek hebben gezorgd. Gelukkig wordt daar in de landelijke politiek veel aandacht aan besteed. Voormalig minister Slob zorgde ervoor dat er – op basis van tijdelijke gelden – extra journalisten konden worden ingezet op plaatsen waar die verschraling tot witte vlekken in de nieuwsvoorziening hebben geleid. Dat effect moet geborgd worden.

De komende jaren willen we als regionale omroepen het beste middel zijn tégen de verschraling van de lokale en regionale journalistiek en vóór behoud van aandacht voor lokale democratie. Vanuit het principe: journalistiek versterk je met journalisten. En via samenwerking met de NOS en de lokale omroepen kunnen we werken aan een landelijke dekking, hoge journalistieke kwaliteit en het beste bereik via platformen passend bij ons publiek.

Jan Müller
Directeur Regionale Publieke Omroep (RPO)

De week van Jan Müller

Directeur Regionale Publieke Omroep (RPO)
2022 - week 12