Arthur Vierboom
Media-innovator en eigenaar Social Video Desk
2020 - week 19

De publieke draai

Soms lijkt de publieke omroep op dat slimme jongetje Jeffrey in mijn klas op de basisschool. Hij doet heel goed zijn best, maar kan toch niet goed meekomen. En daarom gaat hij nog beter zijn best doen.

Het publiek lijkt erg tevreden over de programma’s van de publieke omroep. En toen ik afgelopen jaar voor een VRT-opdracht met een aantal commerciële mediaprominenten uit Nederland en België sprak, bleek dat zij een bestel zonder publieke omroep ‘onvoorstelbaar’ en een buitengewoon ‘slecht idee’ vinden.
De grootste opvallende verdediger van en strijder voor de publieke omroep in Nederland is nu Joop van den Ende, de man die in ons publieke bestel wist uit te groeien tot een wereldspeler van formaat. Net als later Talpa en Eyeworks. En hoewel het mij verbaast dat zo weinig mensen van de publieke omroep zelf opstaan om het voor de publieke omroep op te nemen, snap ik het eigenlijk ook wel. Want misschien is onze publieke omroep lang niet zo publiek meer als wij denken.
Verminderde Ster-inkomsten leiden tot directe bezuinigingen. Ledeninvloed op programmering van publieke zenders is minimaal. Zelfs bij de 14 regionale en 250 lokale publieke omroepen wordt de invloed van het publiek – via in de lokale en regionale samenleving gewortelde PBO’s (Programma Beleidsbepalende Organen) – door het streven naar ‘streekomroepen’ en ‘centralisering’ steeds minder. En voor nieuwe omroepen is geen ruimte meer in het huidige bestel van fusie- en taakomroepen. Want nieuwe omroepen kunnen alleen nog meedoen als zij zich bij een bestaande fusieomroep aansluiten.
De slogan ‘Samen Opstaan (SOS) voor de publieke omroep’ vind ik te ver gaan. De toon is te revolutionair en de publieke omroep ontwikkelt zich beter evolutionair. Samen met Nanette Smeets van Inktvogel.nl maakte ik daarom deze ‘praatplaat’ waar jullie hopelijk eens naar willen kijken. En brengt het je op een goed, constructief idee? Zeg het hardop. Sta op. En laten we de publieke omroep weer publiek maken.

De Publieke Draai

Mocht je een grotere afbeelding van de ‘praatplaat willen bekijken ga dan naar: http://inktvogel.nl/visuals/publiekedraai.png

Toen Jeffrey op mijn lagere school gepest werd door Wouter, heb ik geprobeerd om het voor hem op te nemen. Ik ben benieuwd wat er nu van hem geworden is…

Arthur Vierboom
Media-innovator en eigenaar Social Video Desk

De week van Arthur Vierboom

Media-innovator en eigenaar Social Video Desk
2020 - week 19