dinsdag 16 januari 2018

Lokale omroepen in de verdrukking

De lokale omroepen hebben het niet gemakkelijk. Er zit een groot gat tussen wat van een lokale omroep wordt verwacht en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn. De omroepen, die belangrijk zijn voor nieuws, informatie en discussie in gemeenten, werken met een krap budget en zijn daarbij sterk afhankelijk van subsidie.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport  over de sector dat aan minister Van Bijsterveldt van OCW is aangeboden. Dat de lokale omroepen nog voldoende tot goed presteren is te danken aan de tomeloze inzet van heel veel vrijwilligers. Het rapport, ‘Sector onder de Radar‘, schetst het beeld van een sterk gevarieerd medialandschap. Er zijn piepkleine omroepen met slechts een handvol vrijwilligers en er zijn grote organisaties met betaalde krachten en honderden vrijwilligers, en alles daar tussenin. De grootte van het verzorgingsgebied  van de lokale omroepen varieert van 6.680 inwoners in Baarle-Nassau tot bijna 750.000 in Amsterdam.

Het onderzoek werd verricht in opdracht van de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON). Uit het onderzoek blijkt dat de subsidie die de lokale omroepen krijgen van gemeenten, 1,30 euro per huishouden in de gemeente, in de regel veel lager is dan de omroepen daadwerkelijk nodig hebben. Meerdere omroepen krijgen zelfs minder dan de 1,30 euro per huishouden.

Veel omroepen zetten vanwege de financiële problemen vrijwilligers in. Ook halen ze zelf via reclames en sponsoring extra geld binnen. Sommige omroepen weten van de gemeente extra subsidie los te peuteren. Ook zetten omroepen de tering naar de nering door het uitgavenpatroon aan te passen aan de inkomsten, zo blijkt uit het onderzoek.

Lokale omroepen moeten volgens de Mediawet aan bepaalde eisen, zoals journalistieke onafhankelijkheid en een bepaald programma-aanbod, voldoen. Doordat ze geld tekort komen, kunnen ze daar echter veelal niet aan voldoen, zegt voorzitter van de OLON Martijn Vroom. “Op vrijwilligers kun je niet zomaar rekenen als je moet voldoen aan wettelijke eisen.”

Volgens Vroom moet de ‘spagaat’ waarin veel lokale omroepen zitten op korte termijn worden opgelost. “Of je zorgt dat er meer geld komt, of meer mogelijkheden.”

Bron: NOS/APS

Bericht delen