Coalitie nog niet eens over toekomst NPO
dinsdag 21 mei 2019

Coalitie nog niet eens over toekomst NPO

De coalitie heeft nog geen overeenstemming bereikt over de toekomst van de NPO. VVD, CDA, D66 en CU wilden eigenlijk deze week tot afspraken komen, maar zijn het nog op diverse punten oneens. Een heikel punt is de toekomst van televisiezender NPO 3, waarvan – zo is het idee – een soort regiozender moet worden gemaakt. Dat meldt De Telegraaf.

Minister Arie Slob wordt door verschillende coalitiepartijen verweten dat hij te afwachtend is. VVD’ers hebben er nooit een geheim van gemaakt dat NPO 3 wat hun betreft mag sneuvelen. Dit omdat steeds minder mensen lineair kijken en de reclame-inkomsten in Hilversum achteruit hollen. Andere coalitiepartijen hebben zo hun bedenkingen bij het schrappen ervan. Daarom werd een compromis bedacht.

Het idee is om NPO 3 wel overeind te houden, maar regionale en/of lokale omroepen daar veel meer ruimte op te geven, zodat het een soort regiozender wordt. Deze omroepen zouden daar ook meer overheidsgeld voor moeten krijgen, zo’n 15 miljoen euro. Dit compromis vindt geen instemming bij D66 en CU.

De publieke omroep zou tot acht uur ’s avonds reclamevrij moeten worden. De coalitie wilde eigenlijk de reclame op de publieke televisienetten helemaal schrappen, maar dat bleek te duur. Om de gemiste reclame-inkomsten deels te compenseren moet de NPO er structureel 25 miljoen extra belastinggeld bij krijgen. Ook de omroepen zelf moeten de broekriem aanhalen door meer samen te werken. Zo zouden NOS en NTR moeten samensmelten.

Meer lucht moet er komen voor kandidaat-omroepen zoals WNL, PowNed en Human. Volgens de oude regels dienen zij minstens 150.000 leden aan zich te binden om in het omroepbestel te kunnen blijven. De coalitie wil dat omlaag brengen naar 50.000.

D66 mikt op het verhogen van de inkomsten van de publieke omroepen door het wettelijk mogelijk te maken dat ze geld verdienen door hun programma’s op YouTube te zetten, of aan Netflix te verkopen. Minister Slob moet de coalitie op korte termijn tot overeenstemming brengen, anders mislukt het overleg. Voor de NPO zou dat betekenen dat er straks circa 40 miljoen euro bezuinigd moet worden, geld dat de overheid nu nog eenmalig aanvult, maar waarvoor de NPO na 2020 zelf een oplossing moet vinden.

Bron: De Telegraaf/BM

Bericht delen