Woensdag 17 januari 2018

Ziggo wil 1,6 miljoen euro van Apeldoorner

Een 36-jarige Apeldoorner die verdacht wordt van fraude met abonneetelevisie heeft een vordering van 1,6 miljoen euro van Ziggo aan de broek gekregen. De man zou zogeheten Dreamboxen verkocht hebben waarmee tv-kijkers illegaal abonneezenders konden ontvangen.

Dat bleek uit een rechtszaak die diende in Zutphen. Het waren UPC en Ziggo – inmiddels samen één bedrijf – die samen met Irdeto, het bedrijf dat de versleutelingstechniek maakt voor abonneetelevisie, de politie op de hoogte stelden van een onderzoek naar fraude.

De politie hield eind 2013 al zeven verdachten aan voor ‘card sharing’-fraude. Om abonneetelevisie te ontvangen moet een abonnement afgesloten worden. Maar de verdachten omzeilden die vaak dure abonnementen door de versleuteling te kraken.

Ze verkochten de door hen versleutelde Dreambox, waarmee op een televisie abonneezenders ontvangen worden, op grote schaal tussen 2010 en 2013, zo meldt het Openbaar Ministerie. Er zouden honderden vervalste abonnementen aan de man gebracht zijn. Vandaar de hoge vordering van de providers.

In de zaak zijn vijf verdachten overgebleven, waarvan de 36-jarige Hakan A. uit Apeldoorn een van de hoofdverdachten is. Dat blijkt uit het feit dat de vordering van de providers alleen tegen hem is ingediend.

A. was vrijdag niet in de rechtszaal: hij verblijft in Turkije en is volgens zijn raadsman niet van plan naar Nederland te komen. De zaak wordt vermoedelijk over een halfjaar hervat.

Bron: De Stentor/Broadcast Magazine

Bericht delen