Article header image

Zeventig jaar RTV Noord

RTV Noord bestaat zeventig jaar. De omroep voor de provincie Groningen is in die periode uitgegroeid tot één van de meest succesvolle regionale omroepen. Radio, televisie en de digitale kanalen van RTV Noord vinden hun weg naar 87% van de Groningers. De omroep viert het jubileum deze week met een speciale programmering en een open dag.

Hoofdredacteur Mischa van den Berg: “We zijn ontstaan uit de puinhopen van de laatste wereldoorlog. Omdat er gecommuniceerd moest worden. En later omdat er behoefte was aan een publiek gefinancierd medium met een journalistiek-controlerende taak. Om de democratie krachtig te houden. Een teken van beschaving. Lang was er alleen radio. Toen kwam de grote broer televisie er bij. Niet veel later gevolgd door internet.”

Van den Berg: “Maar er verandert veel. De vastigheid, de vanzelfsprekendheid, het is er niet meer. Dat merken wij, dat merkt ons publiek. Voeg daarbij een bezuinigende overheid en het mag duidelijk zijn: ons jubeljaar is ook een jaar van grote uitdagingen en pijnlijke beslissingen. Hoe hoesten we ruim een miljoen euro op en blijven we de snel veranderende consumenten bedienen?”

Ter ere van het 70-jarig bestaan blikt de regionale omroep deze week dagelijks terug op de radio- en tv-geschiedenis. Elke dag komt een oud-presentator langs als co-host en wordt in een reportage terug gekeken op een nieuwsgebeurtenis uit de regio. In de documentaire De Geur van Groningen wordt de historie van de omroep geschetst.

De open dag is zaterdag van tien tot vier uur in de hal van de Mediacentrale in Groningen. Klik hier voor meer informatie.

Bron: RTV Noord/Broadcast Magazine

Bericht delen