dinsdag 16 januari 2018

Zaak SBS-journalist Stegeman voor Hoge Raad

De Hoge Raad gaat zich buigen over de zaak van undercoverjournalist Alberto Stegeman, die voor zijn programma een bedrijventerrein van Schiphol binnendrong. Het Openbaar Ministerie gaat definitief in cassatie tegen de uitspraak van het hof, dat de journalist in april nog vrijsprak. Dat maakte het OM woensdag bekend.

Stegemans programma Undercover in Nederland besteedde in december 2008 en januari 2009 aandacht aan de beveiliging op Schiphol-Oost, waarbij hij met een collega een verboden terrein binnendrong met een nagemaakte KLM-toegangspas. Het bleek kinderlijk eenvoudig om op het terrein te komen.

Het hof oordeelde in april dat het aantonen van een veiligheidsrisico een maatschappelijk belang dient dat opweegt tegen de valsheid in geschrifte en het zich bevinden op verboden terrein en sprak Stegeman vrij. Hiermee zette het hof een streep door een uitspraak van de rechtbank. Wel kreeg Stegeman een boete van vijfhonderd euro, omdat hij de nagemaakte toegangspas na de uitzending nog steeds in zijn bezit had.

Het OM is het niet eens met de uitspraak van het hof. Dat besluit maakt het voor journalisten mogelijk om ‘straffeloos allerlei strafbare feiten te plegen zolang maar een maatschappelijk belang van enig gewicht wordt nagestreefd’, zo staat in een woensdag uitgegeven verklaring.

Journalisten mogen geen valsheid in geschrifte plegen, vervolgt het OM. Voor straffeloosheid is slechts in ‘zeer uitzonderlijke gevallen’ plaats. En dat heeft in dit geval niet plaatsgevonden, aldus het OM.

Bron: Fok.nl

Bericht delen