Woensdag 17 januari 2018

Winnaars Gouden Kalveren 2016 bekend

Vrijdagavond zijn tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op het Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren uitgereikt. Het feestelijke gala in het Beatrix Theater Utrecht vormde de afsluiting van de 36e editie.

NFF2016 stond in het teken van het beste van eigen bodem. Met onder andere 92 premières, publieksbijeenkomsten, een Nationale Filmconferentie, een 29e Holland Film Meeting voor filmprofessionals en een educatieprogramma was het 36e NFF op het gebied van film, televisie en interactive een succes. Ook de bezoekersaantallen evenaarden het succes van vorig jaar.

Voor de categorieën Korte Documentaire, Korte Film, Televisiedrama en Interactive hebben jury’s de winnaars bepaald. De winnaars binnen de categorieën Lange Documentaire en Speelfilm zijn bepaald door een grote vertegenwoordiging van de Nederlandse vakwereld middels het vorig jaar geïntroduceerde Academy-model.

WINNAARS GOUDEN KALVEREN – JURY
De Gouden Kalf Jury bestond dit jaar uit documentairemakers Petra Lataster-Czisch, Robert Oey en Valerie Schuit voor de sectie Korte Documentaire. De jury voor Korte Film en Televisiedrama wordt gevormd door acteur Achmed Akkabi, scenarioschrijver Anne Barnhoorn en regisseur Menno Meyjes. Een jury bestaande uit Leon van Rooij, oprichter en directeur van het Playgrounds Digital Arts Festival, Hartmut Koenitz, lector HKU Interactive Narrative Design en interactive regisseur Mirka Duijn bepaalde de winnaar in de sectie Interactive.

Beste Korte Documentaire
De Tegenprestatie – Suzanne Raes, Monique Lesterhuis

Beste Korte Film
Kort! – Gratis – Merijn Scholte Albers, Tobias Smeets

Beste Actrice Televisiedrama
Nazmiye Oral – One Night Stand XIIn vrijheid

Beste Acteur Televisiedrama
Jacob Derwig – Klem

Beste Televisiedrama
One Night Stand XI – Horizon – Giancarlo Sánchez

Beste Interactive
The modular body – Floris Kaayk

WINNAARS GOUDEN KALVEREN – ACADEMY
De nominaties voor Speelfilm en Lange Documentaire worden sinds 2015 bepaald volgens het Academy-model. Net zoals bij de Oscars (VS), de Bafta’s (VK), de Césars (Frankrijk) en de Lola’s (Duitsland) zijn het de filmprofessionals zelf die de winnaars van de grote Nederlandse filmprijzen kiezen. De stemgerechtigden bestaan uit leden van de Dutch Academy For Film (DAFF), Gouden Kalf-winnaars en Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van A-filmfestivals. Van de 493 stemgerechtigden hebben 330 vakgenoten zich dit jaar geregistreerd als stemmer, waarvan er 200 daadwerkelijk gestemd hebben.

Beste Lange Documentaire
A family affair – Tom Fassaert

Beste Sound Design
Mark Glynne – Beyond sleep

Beste Muziek
Alex Simu – Beyond sleep

Beste Montage
Sander Vos – Full contact

Beste Production Design
Ben Zuydwijk – J. Kessels

Beste Camera
Frank van den Eeden – Full Contact

Beste Vrouwelijke Bijrol
Anneke Blok – De helleveeg

Beste Mannelijke Bijrol
Marcel Hensema – Knielen op een bed violen

Beste Actrice
Hannah Hoekstra – De helleveeg

Beste Acteur
Issaka Sawadogo – The paradise suite

Beste Scenario
Joost van Ginkel – The paradise suite

Beste Regie
Boudewijn Koole – Beyond sleep

Beste Film
The paradise suite – Ellen Havenith voor PRPL, Jeroen Beker voor Bastide Films

WINNAAR GOUDEN KALF VAN HET PUBLIEK
Bon bini Holland – Maarten Swart voor Kaap Holland Film, die daarmee tevens een geldprijs van € 30.000 beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds ontvangt. De film die na Bon bini Holland de meeste stemmen van het publiek ontving is Dummie de mummie en de sfinx van Shabaka (geldprijs van € 20.000). Mannenharten 2 is nummer drie (€ 10.000) geworden. De geldprijzen dienen volgens de bonusregeling van het Abraham Tuschinski Fonds besteed te worden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie.

WINNAARS GOUDEN KALF VOOR DE FILMCULTUUR
Alex van Warmerdam en Marc van Warmerdam.

PRIJS VAN DE NEDERLANDSE FILMKRITIEK
Ook is de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek uitgereikt. Deze persprijs wordt toegekend door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De jury, bestaande uit Nico van den Berg, Sasja Koetsier, Theodoor Steen, Floortje Smit en Basje Boer, beoordeelde dat de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek dit jaar gaat naar A strange love affair with ego van Ester Gould.

De 37e editie van het NFF vindt plaats van 20 t/m 29 september 2017.

Bron: NFF/Broadcast Magazine

Bericht delen