Dinsdag 16 januari 2018

Willem Duys (82) overleden

TV-coryfee Willem Duys is woensdagnacht overleden in zijn slaap. De 82-jarige oud-presentator was geveld door een bacteriële infectie aan de longen. Vorige maand werd Duys in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking.

De presentator is vooral bekend geworden door de programma’s Voor de vuist weg en Muziekmozaïek. In 1974 won hij de Gouden Televizier-Ring. In het begin van de jaren tachtig was Willem Duys een vast panellid in de quiz Babbelonië. Ook was hij commentator van het Nationaal- en Eurovisie Songfestival.

Zijn programma Voor de Vuist weg was een begrip. Miljoenen mensen keken naar de uitzendingen, waarin Duys aan een grote tafel met een onafscheidelijke kom goudvissen talloze bekende en minder bekende gasten ontving. In totaal maakte Willem Duys 175 keer een Voor de Vuist Weg. Daarnaast zat hij in vele panels bij spelletjes en gaf hij commentaar bij grote tennisevenementen. Gedurende acht jaar verzorgde hij het commentaar bij het Eurovisie Songfestival. Ook was hij regelmatig gastheer bij de televisieregistratie van het Grand Gala du Disque.

Op 27 juni 1999 nam Duys na een carrière van veertig jaar afscheid als presentator van de AVRO.

In verband met het overlijden van Duys zond de AVRO zondagavond een in memoriam uit van tv-maker Han Peekel, waarin vrienden en oud-collega’s herinneringen aan hem ophaalden. Peekel maakte de documentaire Leven Voor De Vuist Weg over de koning van de talkshow. Duys en Peekel waren goed bevriend en bewonderaars van elkaars werk.

Bron: NOS/De Telegraaf/AVRO

Bericht delen