Woensdag 17 januari 2018

Wilders niet welkom bij European Broadcasting Union

De European Broadcasting Union (EBU), de koepelorganisatie voor Europese publieke omroepen, wil PVV-leider Geert Wilders niet als spreker bij hun jaarlijks congres. Dat meldt De Telegraaf.

Het congres wordt volgende maand in Amsterdam gehouden en zou door de NOS georganiseerd worden. Die nodigde Wilders uit. Hoofdredacteur Marcel Gelauff zei dat het hem interessant leek als Wilders “journalisten een spiegel voor zou houden”.

Wilders was akkoord maar de EBU dacht daar anders over. De organisatie liet volgens Gelauff weten dat Nigel Farage al eens eerder te gast was geweest en dat Wilders daarom meer van hetzelfde zou zijn. Aan de Telegraaf liet de EBU weten dat Wilders “geen onderwerp van mediarelevantie op een gebalanceerde wijze” zou vormen.

De NOS was hier zo boos over dat de omroep zich deels terugtrok als organisator. De NOS verzorgt nu nog alleen de opening en houdt zich inhoudelijk niet meer met het congres bezig.

Wilders toonde zich tevreden over de opstelling van de NOS, een zeldzaamheid. Hij trok zelf ook de conclusie dat de EBU hem weigert vanwege zijn politieke standpunten.

Bron: WNL/BM

Bericht delen