Woensdag 17 januari 2018

VVD en PvdA willen meer geld voor regio-omroepen

De PvdA en VVD willen maximaal 17 miljoen extra uittrekken om de samenwerking bij regionale omroepen te stimuleren. Het geld is volgens de partijen nodig omdat anders de regionale nieuwsvoorziening gevaar loopt. Omroepen die aanspraak willen maken op het geld, moeten wel met elkaar, met regionale kranten en met de NOS samenwerken.

Eerder moesten de regionale omroepen 17 miljoen euro bezuinigen.

“Om zo veel mogelijk van hun geld naar programma’s te laten gaan en niet naar bureaucratie, is het essentieel dat ze beter gaan samenwerken”, zegt VVD-Kamerlid Ton Elias. Volgens hem is de samenwerking tussen omroepen niet zo snel op gang gekomen als gehoopt. “Daarom steunen we de overgang naar de structurele samenwerking. De regionale omroepen zijn nu wel echt aan zet.”

In september trok het kabinet het plan voor modernisering van de regionale omroepen in. In dat plan zouden de omroepen moeten samenwerken binnen de Regionale Publieke Omroep en besturen fuseren. Acht van de dertien omroepen waren tegen die constructie omdat ze vonden dat hun journalistieke onafhankelijkheid in die plannen werd aangetast.

Bron: RTV Drenthe/Broadcast Magazine

Bericht delen