VPRO ziet af van uitzending Tegenlicht: China Restart
zaterdag 25 april 2020

VPRO ziet af van uitzending Tegenlicht: China Restart

De VPRO heeft besloten om het programma Tegenlicht: China Restart met Ruben Terlou niet uit te zenden op 26 april, zoals wel eerder was aangekondigd.

De reden hiervoor is dat de redactie over sterke aanwijzingen beschikt dat personen in China door de uitzending gevaar zouden kunnen lopen. De aflevering had een inkijkje moeten bieden in het leven van inwoners van de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus begin dit jaar voor het eerst werd geconstateerd.

Stan van Engelen, Hoofdredactie VPRO: “Wij betreuren zeer dat wij niet in staat zijn om zoals gepland te berichten over de situatie in China na de lockdown. De VPRO staat voor onafhankelijke journalistiek en is bereid zeer ver te gaan om nieuwe verhalen en perspectieven te brengen, maar we trekken een grens waar de veiligheid van mensen in het geding is.”

In de uitzending worden inwoners van Wuhan gevraagd naar de lockdown en de huidige situatie daar, nu het leven in de stad weer op gang komt. Tegen wie de dreiging precies gericht is, blijft onduidelijk. De redactie wil nu niet verder ingaan op de kwestie, maar is daar later wel toe bereid, schrijft NRC Handelsblad.

Er bestaan al langer zorgen over de Chinese censuur van corona-informatie. Zo raakten recent meerdere burgerjournalisten vermist die kritisch waren geweest over de aanpak van het coronavirus in het land.

In plaats van China Restart zendt VPRO Tegenlicht op 26 april Rebellen tegen reclame op NPO 2 uit, een uitzending die vlak voor de coronacrisis is geproduceerd.

Bron: VPRO/NOS/BM

Bericht delen