Article header image

VPRO wint Hans Nord Mediaprijs

Donderdag is in perscentrum Nieuwspoort voor de eerste keer de Hans Nord Mediaprijs voor Nederlandse journalistiek over Europa uitgereikt. De jury, bestaande uit Ben Verwaayen, CEO Lucent/Alcatel, Mr. Carlo Trojan, voormalig Secretaris-generaal van de Europese Commissie en Frederique Ries, lid van het Europees Parlement, besloot de prijs toe te kennen aan de VPRO, voor drie programma’s: In Europa, Villa VPRO en De slag om Brussel.

De Hans Nord-Prijs is ingesteld voor Nederlandstalige journalisten die door een publicatie of rapportage de werking van Europa op een levendige en kritische manier voor het voetlicht hebben gebracht. Mr.Hans Robert Nord (1919-1995) was verzetsstrijder, voorzitter van de Europese Beweging, Secretaris-generaal van het Europees Parlement(1963-1979); lid (1979-1989, lijsttrekker (1984) en vice voorzitter (1987-1989) van het Europees Parlement voor de VVD. Hij werd benoemd tot erelid van de VVD in 1987.

Villa VPRO wordt door de jury geprezen vanwege de donderdagmiddaguitzendingen op Radio 1, tijdens de plenaire vergaderingen van het Europees parlement. Met In Europa, gebaseerd op het boek van Geert Mak, bracht de VPRO de omvangrijke geschiedenis bij elkaar van de wording van Europa zoals we dat nu kennen. De slag om Brussel wordt gewaardeerd omdat het als enige programma inzicht geeft in de machinaties van de Europese Unie.

De prijs vormt een feestelijke aftrap van de nieuwe serie van De slag om Brussel, dat maandag 15 oktober op Nederland 2 begint. Met in de eerste aflvering een titanenstrijd over een Verenigd Europa tussen politieke zwaargewichten Frits Bolkestein (oud- Eurocommissaris en oud- leider van de VVD) en Ben Bot (oud- minister van Buitenlandse zaken en Europees diplomaat van het eerste uur) en Maarten van Rossem, kenner van de federatie Amerika.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen