VPRO Tegenlicht presenteert ‘het archief van de toekomst’
woensdag 29 december 2021

VPRO Tegenlicht presenteert ‘het archief van de toekomst’

De toekomstverkenners van VPRO Tegenlicht onderzoeken de ontwikkelingen die de wereld in de eenentwintigste eeuw vormgeven. Ze staan in de frontlinie, waar nieuwe ideeën in politiek, economie, cultuur, technologie en wetenschap worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd.

Met filmische middelen en in gesprek met internationale denkers en doeners zoeken ze naar sporen van morgen in de wereld van vandaag. Dat levert een caleidoscoop van talloze perspectieven en vaak conflicterende toekomstvisies op. VPRO Tegenlicht ontwikkelt nu met partners het ‘archief van de toekomst’, waarin 555 uitzendingen van de afgelopen 20 jaar samenkomen.

Samen met ontwerpbureau Sudox en het Nationaal Instituut voor Beeld en Geluid ontwikkelde VPRO Tegenlicht het ‘archief van de toekomst’. Het online archief gebruikt kunstmatige intelligentie en machine learning om alle 555 uitzendingen op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Met gebruik van algoritmes voor beeld- en persoonsherkenning en spraak- en tekstanalyse zijn alle uitzendingen gemaakt in de periode 2002-2022 omgezet in een dataset.

Daarin kunnen gebruikers zelf zoeken naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots. De op tijdlijn en thema’s gebaseerde website is bedoeld voor alle geïnteresseerden, zoals scholieren, docenten, onderzoekers, studenten, kunstenaars en ontwerpers. Zij kunnen grasduinen, dwarsverbanden ontdekken en het materiaal zelf weer op hun eigen manier gebruiken, want de technologie is volledig open source.

Het online archief is vanaf zondag 20 februari 2022 te raadplegen via vpro.nl/tegenlicht.

Bron: VPRO/BM
Foto: Richard Vijgen/VPRO

Bericht delen