Woensdag 17 januari 2018

VPRO Tegenlicht over Goudzoekers in YouTube-land

In de Tegenlicht-uitzending Goudzoekers in YouTube-land worden drie succesvolle Nederlandse YouTubers gevolgd. Het programma is te zien op 22 oktober om 21.05 uur op NPO 2.

De 22-jarige Jordi van den Bussche, beter bekend als Kwebbelkop, is met zijn ruim zeven miljoen abonnees van over de hele wereld, de bekendste Nederlandse YouTuber. Op zijn YouTube-kanaal kunnen zijn (veelal jonge) kijkers, die hij KOPS noemt, zien hoe hij vooral online games speelt en deze voorziet van commentaar. Daarnaast maakt hij zo nu en dan video’s met zijn vriendin Azzy, die ook haar eigen YouTube-kanaal heeft, Azzyland.

De twaalfjarige Limburgse Emma Keuven is al vanaf haar achtste actief op YouTube. Intussen heeft zij ruim 90.000 Nederlandse en Vlaamse abonnees, die zij Emmazies noemt. Samen met haar moeder maakt zij twee video’s per week: Emma voor de camera en haar moeder achter de camera en achter de computer tijdens het editen. Op haar kanaal zijn vooral lifestyle, sketch-video’s en vlogs over haar leven te vinden. Of zoals ze het zelf noemt: “Video’s die tieners boeien”. 

In 2006 begon Bardo Ellens (1992) op veertienjarige leeftijd als een van de eerste Nederlanders een YouTube-kanaal. Op dit kanaal, Banjomovies, maakte hij video’s met het idee om zijn vrienden aan het lachen te maken. In 2012 werd Banjomovies verwijderd van Youtube. Waarom dit is gebeurd, is niet duidelijk. Hij verloor daarmee zijn views, 19 miljoen in totaal, en de abonnees. “Mijn kanaal is er gewoon afgeflikkerd door een paar randebielen bij YouTube”. Toen hij zijn kanaal terug kreeg was een groot deel van zijn video’s ook verwijderd. Inmiddels heeft Bardo zijn kanaal weer opgebouwd en heeft Banjomovies weer ruim 324.000 abonnees. Op zijn kanaal zijn een kleine 300 humoristische video’s te bekijken, die hij wekelijks met zijn vrienden maakt. 

Uitzending: Goudzoekers in YouTube-land, 22 oktober, 21.05 uur, NPO 2.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen