Dinsdag 16 januari 2018

VPRO grote winnaar bij Nipkow uitreiking

Tijdens de uitreiking van de Nipkowschijf vanmiddag in De Vorstin in Hilversum, is de VPRO als grote winnaar uit de bus gekomen. Zowel de Nipkow schijf (Onze Man in Teheran) als de Zilveren Reissmicrofoon (Nooit meer slapen) werden toegekend aan een VPRO-productie. De Nipkowjury beloonde het VPRO-programma Zondag met Lubach al eerder met een Eervolle Vermelding.

De Nipkowschijf en de Zilveren Reissmicrofoon zijn onderscheidingen die de Nederlandse mediajournalisten jaarlijks uitreiken aan de beste tv-programma’s, radio-uitzendingen en multimediale prestaties van het afgelopen seizoen. De jury bestond in 2015 uit Hans Beerekamp (NRC Handelsblad), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Angela de Jong (AD), Walter van der Kooi (de Groene), Marcel Peereboom Voller (de Telegraaf), Willem Pekelder (Trouw), Vincent Smits (Het Parool), Ron Vergouwen (De Perstribune, Radio 1) en Henk van Gelder (voorzitter).

Andere genomineerden voor de Nipkowschijf waren de Nederlandse drama- en misdaadserie Hollands Hoop (VARA, VPRO, NTR) en het Sinterklaasjournaal (NTR)
Vooor de Zilveren Reissmicrofoon waren de genomineerden waren de hoorspelserie De Oorlogskoningin (VPRO) en het actuele gespreksprogramma Twee dingen (Omroep MAX). De eervolle vermelding ging naar Frank van der Lende, maker van het 3FM-programma De bende van Van der Lende (BNN).

Correspondent Thomas Erdbrink en regisseur Roel van Broekhoven kregen na vijf jaar toestemming van de autoriteiten in Iran om de VPRO-serie Onze man in Teheran te maken. Door de ogen van Erdbrink zie je Iran zoals dat in nieuwsberichten zelden aan bod komt. Een land waar niets mag, maar alles kan. De serie werd begin 2015 uitgezonden en is ook in zeven korte delen te zien in het Engels, online bij The New York Times.

Nooit Meer Slapen is het late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 met in het eerste uur een lang studiogesprek, waarin vaste presentator Pieter van der Wielen een gast uit de cultuur of de actualiteit ontvangt. In het tweede uur – middels reportages – verslag van actuele gebeurtenissen op het gebied van film, theater, literatuur en beeldende kunst.

Zondag met Lubach kreeg een Eervolle Vermelding. De satirische late night show, waarin zeven dagen nieuws in dertig minuten wordt geremixt door Arjen Lubach. Met irrelevante verhalen van relevante gasten. Of andersom. In de voorgaande twee seizoenen kwam het programma veelvuldig in het nieuws met spraakmakende items als het omstreden handelsverdrag TTIP en het uitroepen van de nationale Farao der Nederlanden. Het derde seizoen van Zondag met Lubach begint in september.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door Broadcast Magazine, Gemeente Hilversum en Ziggo.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen