Dinsdag 16 januari 2018

VPRO Gids wint Mercur Prijs Tijdschriftcover

De Mercur Prijzen zijn uitgereikt tijdens het jaarlijkse Mercur Tijdschriftengala. De VPRO Gids mocht hier de Mercur Prijs voor Tijdschriftcover van het Jaar 2012 in ontvangst nemen. De cover, met als onderwerp het Villa Achterwerk-programma Doctor Cheezy, werd gemaakt door Moker Ontwerp. De VPRO Gids won deze prijs ook in 2009.

“De VPRO Gids is de leukste opdrachtgever”, aldus Eric Huysen van Moker Ontwerp, die de prijs in ontvangst nam samen met Henk van het Nederend, die tekende voor de winnende cover. “Ik wil de VPRO bedanken voor het vertrouwen en de vrijheid die externe vormgevers krijgen. Misschien ook een leuke tip voor art directors van andere bladen: geef vertrouwen aan externen.”

Volgens de jury heeft het eigenzinnige coverbeleid van de VPRO Gids een naam hoog te houden in het (tijdschriften)vak. “Niet gehinderd door overspannen verkoopambities, is de cover een artistieke speeltuin. De artdirectors zaaien met zichtbaar plezier verwarring. Neem nu de nieuwe jeugddramaserie van Villa Achterwerk waarin vier te dikke kinderen ontsnappen uit een dieetkamp op zoek naar de hamburgertent van Doctor Cheezy. Moker Ontwerp vertaalde het onderwerp – de ultieme hamburger – in een cover om in te bijten. Hoe grappig en eenvoudig het werkt: alle juryleden herkennen de paarse balk onmiddellijk als uienring. De inhoudelijke ingrediënten zijn smakelijk vertaald tot een gave grafische compositie.”

Hieronder een overzicht van alle Mercure prijswinnaars:

Bruna Post.NL Mercur Tijdschrift van het Jaar:
JAN

Roto Smeets Mercur Hoofdredacteur van het Jaar:
Cécile Narinx – ELLE

Mercur Innovatie van het Jaar:
LINDA. – LINDA. LIJNT

Aldipress Mercur Lancering van het Jaar:
Vogue

Betapress Mercur Tijdschriftenretailer van het Jaar:
Bruna Gorinchem

Mercur Artdirection van het Jaar:
Eigen Huis & Interieur

Mercur Marketingactie van het Jaar:
Donald Duck – Donald Duck geeft Nederland al 60 jaar kleur

Mercur Tijdschriftreportage van het Jaar:
Autoweek – Dossier Saab

Corelio Printing Mercur Cover van het Jaar:
VPRO Gids – Doctor Cheezy

Mercur d’Or/LOF-Prijs 2012:
Donald Duck

Bron: Mercure.nl/VPRO

Bericht delen