VPRO doet ook zelf onderzoek naar omstreden documentaire over Kaag
vrijdag 2 juli 2021

VPRO doet ook zelf onderzoek naar omstreden documentaire over Kaag

De VPRO stelt naar aanleiding van de omstreden documentaire over D66-leider en demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag een eigen onderzoek in naar de werkwijze en interne procedures bij het ontwikkelen en produceren van documentaires.

Dinsdag werd bekend dat D66 zich bemoeide met de inhoud van een televisiedocumentaire over partijleider Kaag, terwijl het kabinet dat eerder ontkende. De ombudsman van de NPO startte direct een onderzoek naar de totstandkoming van de documentaire. Ook het Commissariaat voor de Media komt waarschijnlijk met een onderzoek.

‘De VPRO vindt het van groot belang dat de NPO-ombudsman een onderzoek verricht naar de werkwijze bij de totstandkoming van de documentaire over Sigrid Kaag, nu twijfel is ontstaan over de onafhankelijkheid van de documentaire, en hecht grote waarde aan het oordeel van het onafhankelijke orgaan’, aldus de omroep.

‘De VPRO wil bovendien lessen trekken uit de discussie die is ontstaan na de publicatie van alle communicatie tussen de makers van de documentaire, het ministerie en D66, en wil helderheid scheppen over de integriteit van de omroep en de journalistiek.’ Daarom start de omroep ook een eigen onderzoek.

‘Geen vergaande invloed van D66 op productie’
Volgens VPRO-hoofdredacteur Stan van Engelen zijn een aantal dingen niet goed gegaan, maar hebben D66 en het ministerie van Buitenlandse Zaken geen “vergaande invloed” gehad op de productie. “De scene met de autogordel, waarover veel ophef is, is in de film gebleven zoals de maker het bedoeld had, dat is goed”, meldt hij.

Er zijn wel verschillende aanpassingen gedaan, zoals het verwijderen van shots van met klaarstaande glazen champagne bij een bezoek van Kaag in Niger en een opmerking van haar over partijgenoot Rob Jetten en andere Kamerleden.

Stan van Engelen vindt het begrijpelijk dat Kaag inzage wilde krijgen in de documentaire, omdat ze drie jaar lang zowel professioneel als privé op de voet is gevolgd. “Maar we hadden vooraf beter moeten vastleggen wat er bij de voorvertoning nog wel en niet bespreekbaar was als het gaat om eventuele aanpassingen. De afspraken daarover moeten ook zichtbaar zijn voor het publiek, zodat iedereen weet onder welke werkafspraken de film tot stand is gekomen.”

‘Oordeel moet er snel komen’
Woensdag maakte ombudsman Margo Smit bekend druk bezig te zijn met een onderzoek naar de VPRO-documentaire over Kaag. Normaliter heeft de ombudsman een termijn van drie maanden, maar zo lang zal het deze keer niet duren, verzekert ze. “Dit oordeel moet er gewoon heel snel komen.”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemde de documentaire eerder al journalistiek gezien geen slimme zet. Vooral de periode waarin die gemaakt is, de verkiezingstijd, kan ervoor zorgen dat de strikte onafhankelijkheid in twijfel wordt getrokken, liet Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, weten.

Bron: Nu.nl/VPRO/BM

Bericht delen