VPRO-coryfee Boudewijn Paans (77) overleden
zaterdag 3 juli 2021

VPRO-coryfee Boudewijn Paans (77) overleden

In Laren is donderdag journalist en VPRO-sleutelfiguur Boudewijn Paans overleden. Paans overleed op 77-jarige leeftijd in het Rosa Spierhuis, een woongemeenschap voor oudere kunstenaars en wetenschappers.

Paans begon zijn carrière als journalist bij Het Vrije Volk en als copywriter in de reclamewereld. Van 1975 tot 2004 werkte hij bij de VPRO Gids, het grootste deel van de tijd als hoofdredacteur en uitgever.

Ook zette hij succesvolle ledenwerfacties op poten. In de jaren 80 verwierf de VPRO daardoor de B-status in het omroepbestel. Paans’ actie ‘Stop de verloedering – Stem VPRO’ uit 1991 leverde de VPRO 260.000 nieuwe leden én de A-status op. Hij werd door Broadcast Magazine in 1991 uitgeroepen tot allereerste Omroepman van het Jaar.

In memoriam
In een in memoriam in de VPRO Gids schrijft Willem Pekelder vrijdag dat het programmablad onder Paans’ leiding veranderde van ‘spoorboekje op kringlooppapier naar een volwaardig en toonaangevend mediatijdschrift’, waarvoor hij grote namen wist te strikken als Wim T. Schippers, Heere Heeresma, Hugo Brandt Corstius en Arnon Grunberg.

Paans was geboren met spasticiteit en moest dat in elk interview uitleggen. Hij noemde zijn handicap de motor van zijn succes.

Bron: VPRO/AD/BM

Bericht delen