Woensdag 17 januari 2018

VPRO besteedt ruimschoots aandacht aan IDFA

De VPRO doet vanaf volgende week uitgebreid verslag van het International Documentary Festival Amsterdam. De omroep is hoofdsponsor van het festival. Behalve de openingsfilm Stranger in Paradise van Guido Hendrikx brengt VPRO nog 6 premières op het scherm.

Op IDFA 2016 gaan 7 VPRO-producties in première: de openingsfilm Stranger in Paradise, How to Meet a Mermaid, De Europeaan, To Stay Alive – a method, Verloop van jaren – dichter bij Remco Campert, Amateurs in space en Dream Empire. Verder zijn er diverse door de VPRO reeds aangekochte documentaires te zien zoals Ambulance, Weiner, Shadow World, Forever Pure, the Promise, Settlers, Zero Days en OJ Made in America.

Vanaf woensdag is iedere werkdag bovendien Inside IDFA te zien. Daarin doet Daphne Bunskoek verslag vanaf het IDFA. Met korte, inleidende reportages bij de documentaires die worden uitgezonden op NPO 2 en interviews met de beste documentairemakers ter wereld, die tijdens het IDFA in Amsterdam bijeen zijn. Ersin Kiris gaat op stap met de opvallendste gasten van het festival in The Road to IDFA. Met onder andere aandacht voor de documentairereeks over O.J. Simpson, en de première van De Europeaan; over europoliticus Frans Timmermans.

Ook Nooit Meer Slapen, het late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1, besteedt aandacht aan IDFA. Zo komt maandag 14 november Coco Schrijber naar de studio om te praten over How to Meet a Mermaid. Op de avond van de première van Shadow World is de maker, Johan Grimonprez, een uur te gast.

Tijdens IDFA doet een aantal jonge verslaggevers in korte video’s vóór en achter de schermen verslag van het festival. Daarnaast zijn er diverse interviews met regisseurs op 2doc.nl te zien. Donderdag 17 november worden 3 NPO 2Doc Primeurs achter elkaar vertoond in De Balie met na iedere film een live interview met de maker, die wordt opgenomen voor het tv-programma Regisseur aan de Keukentafel.

In de eerste week van IDFA zijn er op NPO Cultura documentaires te zien die vorig jaar op het festival in de prijzen vielen. De meeste hiervan worden gevolgd door Regisseur aan de Keukentafel, een nagesprek met de maker. In de tweede week staat de serie De bewonderaars centraal. Hierin ontmoeten recent afgestudeerde Nederlandse documentairemakers hun idolen, die te gast zijn op IDFA. Aansluitend zijn documentaires te zien van deze jonge makers én van de beroemde regisseurs die zij bewonderen.

Op vpro.nl/idfa een overzicht van alle uitzendingen, interviews, tips en artikelen rond het festival. Plus alles over de nieuwe VPRO IDFA Audience Award: stem en schrijf je eigen minirecensie.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen