Dinsdag 16 januari 2018

FOX besluit in winter over samenvattingen

FOX heeft nog geen besluit genomen over de toekomst van de samenvattingen van het Eredivisievoetbal. Dat melden de directieleden Raymond van der Vliet en Frank Rutten. FOX is de nieuwe eigenaar van de rechten, die tot volgend jaar bij de NOS liggen.

“We weten allemaal dat de NOS en de publieke omroep zwaar moeten bezuinigen, dat het bij SBS niet zo soepeltjes loopt en dat RTL het goed doet en zo’n duur pakket niet nodig heeft om te groeien”, zegt Van der Vliet in het Algemeen Dagblad.

Rutten stelt dat de prijs die momenteel wordt betaald voor de rechten erg laag is. “Deze rechten worden elders in de wereld telkens duurder, maar in Nederland is het teruggegaan van 35 miljoen euro naar 20 miljoen euro. Wat wordt dat in de toekomst? Ik chargeer natuurlijk, maar als de NOS morgen hetzelfde wil betalen als wat de Duitse zenders ARD en ZDF hebben neergelegd, dan mogen ze hun gang gaan. Maar dan praat je wel over 100 miljoen per jaar!”

Rutten houdt daarbij geen rekening met het feit dat Duitsland vijf maal zoveel inwoners heeft als Nederland. Hij verwacht dat FOX in de winter een besluit zal nemen over de samenvattingsrechten.

NOS-baas Jan de Jong betwijfelt in hoge mate of de uitzendrechten van de samenvattingen van het Eredivisievoetbal bij FOX blijven. “Dat is nog maar de vraag. Ze willen dat wel. Maar vergis je niet. De rechten die nu geld waard zijn, worden dan een kostenpost”, zegt hij in de laatste editie van Broadcast Magazine. “FOX moet dus heel veel kijkers gaan trekken met dat nieuwe kanaal en ongelooflijk veel nieuwe abonnees, om het eruit te kunnen halen. Ik moet het nog zien. Ik gooi de deur pas dicht als de handtekening gezet is en geen seconde eerder.”

Bron: Broadcast Magazine/AD

Bericht delen