Dinsdag 16 januari 2018

Voetbalwedstrijd wordt duur voor kroeg

Cafés, restaurants, sportkantines en andere horeca gaan vanaf 1 september fors meer betalen voor het tonen van voetbalwedstrijden aan hun gasten. Betaalzender FOX Sports verhoogt namelijk de prijs in een klap met meer dan 65 procent. Dat heeft FOX Nederland bevestigd aan BNR.

Vele duizenden cafés, restaurants, sportkantines en andere horecagelegenheden betaalden de afgelopen jaren een bescheiden bedrag om de voetbalbeelden te mogen tonen aan hun gasten. Maar FOX vond dat te weinig en verhoogt de prijs vanaf 1 september in één klap naar bijna 100 euro; een sprong van meer dan 65 procent. Daarmee probeert het kanaal van mediamagnaat Rupert Murdoch een deel van de 1 miljard euro aan Nederlandse voetbalrechten terug te verdienen.

Public viewing is niet alleen in Nederland een belangrijke inkomstenbron. Ook in andere landen waar de televisiezenders van Murdoch de voetbalrechten bezitten, worden de prijzen voor het kijken in de horeca verhoogd. Zo heeft Murdochs dochter Sky Deutschland de tarieven in een klap met 50 tot 100 procent verhoogd, erkent Uwe Müller van Sky Deutschland. Zijn bedrijf moet tenslotte omzet en winst draaien, zo laat hij weten.

Bron: BNR/Broadcast Magazine

Bericht delen