Woensdag 17 januari 2018

Vloggen voor 50-plussers bij Beeld en Geluid

Beeld en Geluid introduceert het Zondagochtend College; een reeks lezingen over een breed scala aan onderwerpen. Zondag 15 januari vindt de eerste plaats over Vloggen voor 50-plussers, gegeven door Joost Timp.

In het eerste Zondagochtend College bij Beeld en Geluid laat eerst Bas Agterberg, mediahistoricus, zien dat het in beeld brengen van je eigen leven helemaal niet zo nieuw is. Amateurfilmers maakten al in de jaren twintig van de vorige eeuw homevideo’s en ook een filmer als Ed van der Elsken liet veel van zichzelf zien in zijn films. Het delen van het materiaal is door de technische ontwikkelingen wel heel anders, veel makkelijker, geworden.

Joost Timp stelt in dit Zondagochtend College dat juist ouderen zouden moeten gaan vloggen. 50-plussers zijn immers degenen met de levenservaring en de goede verhalen. Timp, zelf 58, was onder andere jarenlang uitvoerend producent bij Endemol. Hij schreef het boekje Vloggen voor 50-Plussers en geeft cursussen. Tijdens het Zondagochtend College maakt hij duidelijk hoe je via het vloggen je kennis kunt doorgeven, geeft hij praktische tips en legt uit hoe je de filmpjes succesvol maakt.

Iedere eerste zondag van de maand programmeert het instituut een college over een specifiek onderwerp. Dat kan gaan over een bepaalde collectie, zoals het amateurfilm-archief of het werk van makers als Van Kooten en De Bie. Maar het kan ook aanhaken bij de actualiteit of de tentoonstelling die in Beeld en Geluid te zien is. Het programma ziet er als volgt uit:

  • Zondag 15 januari: vloggen voor 50-plussers, met Joost Timp en Bas Agterberg
  • Zondag 5 februari: Ed van der Elsken
  • Zondag 5 maart: Hanso Idzerda College
  • Zondag 2 april: de Westerbork-film: genomineerd voor UNESCO Memory of the World Register voor documentair erfgoed
  • Zondag 7 mei: Het Nationaal Songfestival: Hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse voorrondes

Bron: Beeld & Geluid/Broadcast Magazine

Bericht delen