Veronica Inside raakt adverteerders kwijt na uitspraken Derksen
vrijdag 19 juni 2020

Veronica Inside raakt adverteerders kwijt na uitspraken Derksen

Veronica Inside is diverse adverteerders kwijtgeraakt door de uitspraken die Johan Derksen de afgelopen dagen in het programma deed in het kader van Black Lives Matter. Ook zijn er adverteerders die met Veronica in gesprek willen.

Derksen zei in Veronica Inside onder meer dat het volgens hem wel meeviel met racisme in Nederland. “Ik heb er alle respect voor als mensen protesteren, maar ik zie eigenlijk alleen maar schreeuwende gekkies op tv die de ruimte krijgen”, stelde hij naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten.

In de uitzending werd ook gesproken over een man in Leeuwarden die als Zwarte Piet verkleed was. Derksen zei daarop: “Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?” De uitspraken leidden op sociale media tot veel onrust en verschillende bekende Nederlanders deden een oproep om het programma en zijn adverteerders te boycotten.

Zespri Kiwifruit stopt als adverteerder. “Wij begrijpen jullie verontwaardiging en woede als reactie op wat gezegd is in Veronica Inside”, zo valt te lezen op Instagram. “Wij distantiëren ons er uitdrukkelijk van en willen niet meer adverteren rond dit programma.”

Ook Gillette trekt zich terug. “We distantiëren ons van de uitspraken die in het programma zijn gedaan en steunen geen enkele boodschap die mensen kan kwetsen op basis van hun huidskleur, geslacht, hun mening of seksuele geaardheid. Daarom zullen wij per direct stoppen met adverteren rondom dit programma”, meldt het scheermessenmerk.

Supermarktketen Albert Heijn zegt vooralsnog geen reclametijd meer te willen rondom het programma. Het bedrijf benadrukt geen sponsor te zijn van Veronica Inside en zegt niet te gaan over de indeling van de reclameblokken.

RTL Boulevard meldt dat Gamma en SNS Bank een gesprek willen met Veronica. Zij sponsoren het programma niet, maar hun reclames zijn wel regelmatig te zien in de blokken rond Veronica Inside. “Wij nemen afstand van alle racistische uitlatingen die worden gedaan in welk programma dan ook”, aldus SNS.

Bierbrouwer Bavaria, een van de hoofdsponsoren van het programma, distantieert zich eveneens van de uitspraken van Derksen. Het bierbedrijf laat weten dat het sponsorcontract met VI deze maand afloopt en niet wordt verlengd. “Dit was al besloten en heeft verder niets te maken met de uitspraken van Johan Derksen.”

Sponsor TOTO zegt niet te gaan over de inhoud van het programma, maar “vindt niet alles wat er gezegd wordt passend”. “Vrijheid van meningsuiting komt ook met verantwoordelijkheid voor alles wat je zegt. Die verantwoordelijkheid ligt bij de heren aan tafel”, delen zij in een verklaring op Instagram.

Talpa, eigenaar van Veronica, wilde niet reageren op de besluiten van de adverteerders, maar laat weten dat uitspraken in het programma voor rekening zijn van de mensen aan tafel. “Veronica is voor vrijheid van meningsuiting en tegen het opzettelijk kwetsen van medemensen of bevolkingsgroepen”, herhaalde een woordvoerder een eerdere verklaring.

Bron: NOS/Nu.nl/BM

Bericht delen