Dinsdag 16 januari 2018

Verhoeven sluit meer dan acht omroepen niet uit

Eerst moesten PowNed en WNL hun bestaansrecht aantonen, nu moeten ze zich weer aansluiten bij de andere omroepen. Dat klopt niet, vindt Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66.

De staatssecretaris wil terug van 21 naar acht omroepen. Wil D66 dat nu loslaten?
“We kunnen prima volgen dat er minder omroepen moeten komen, dat is een verstandig idee. Maar we vinden wel dat alle omroepen een serieuze kans moeten krijgen in de trechter van 21 naar acht.”

Dus het zou zomaar kunnen dat er, bijvoorbeeld, tien omroepen overblijven?
“Dat ga ik niet zeggen, want dan bestaat het gevaar dat het meteen weer gaat verwateren. Maar ik sluit niet uit dat het er uiteindelijk meer dan acht zullen zijn. PowNed en WNL zitten behoorlijk klem, daar moeten we zorgvuldig naar kijken. We hoeven niet weer op 21 omroepen uit te komen, maar ik wil wel dat iedereen zijn plekje vindt.”

Rutte II is van plan 100 miljoen extra te bezuinigen.
“Dat is onze grootste zorg op dit moment, want die bezuiniging heeft direct gevolgen voor de programma’s. Wij vinden het jammer dat op dit moment de discussie niet wordt gevoerd over de kerntaken van de publieke omroepen. Het gaat alleen maar over techniek en organisatie. Dat verwijt ik de staatsecretaris, hij zou meer de regie moeten pakken.”

Ziet u de 100 miljoen stranden in de Eerste Kamer?
“Wij steunen de bezuiniging in ieder geval niet en veel andere partijen ook niet. Het kan zijn dat VVD en PvdA voor steun in de Eerste Kamer zullen moeten aankloppen bij de PVV. Maar ik vraag me af of dat wenselijk is. Het wringt op dit moment enorm.”

In de mei-editie van Broadcast Magazine is een uitgebreide versie van dit interview te lezen in de rubriek Haagse Zaken.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen