Verbluffende inzichten in De westerlingen
woensdag 17 januari 2018

Verbluffende inzichten in De westerlingen

Op veel plekken buiten de westerse wereld worden we gehaat. Hoe komt het dat we niet allemaal hetzelfde najagen? In de nieuwe VPRO buitenlandserie De Westerlingen stappen Nicolaas Veul, Maral Noshad Sharifi, Eva Cleven, Willem Timmers en Stef Biemans onbevangen in de leefwereld van leeftijdsgenoten in een compleet andere cultuur. Wat is hun verhaal en wat vinden ze van ons?

Neem het hippe jonge stel dat zich aansluit bij de streng gelovige ordetroepen van de Russisch-Orthodoxe kerk in Rusland. Waarom willen zij voorkomen dat Rusland net zo wordt als Nederland? En wat te denken van de Syrische vluchteling die Europa toch liever verruilde voor het overvolle, arme Libanon. Hoezo is dat beter dan leven in het kille, ongezellige westen? Of de Ghanese twintiger die via internet rijke westerse singles oplicht. Waarom vindt hij het volkomen gerechtvaardigd om zo zijn geld te verdienen?

Nicolaas Veul gaat vrijdag in de eerste aflevering in Ghana op zoek naar een duistere subcultuur: de romance scammers. Dat zijn jongeren die online westerse singles oplichten. Via nepprofielen op datingsites maken ze contact met mannen en vrouwen in de hoop dat die verliefd worden en vervolgens geld en cadeaus sturen. Wie gaan er schuil gaan achter deze profielen? Via zijn gids Kwame komt Nicolaas onder anderen in contact met de 28-jarige To Rush. Hij dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij snel geld loskrijgt van westerlingen. Daarom ziet hij zichzelf ook liever als zakenman dan als een oplichter.

De westerlingen reizen voorbij de grenzen van hun eigen belevingswereld en gelijk en verkennen opvattingen elders over waarden waarmee we in het westen menen voorop te lopen. Ze stappen uit hun eigen comfortzone, rechtstreeks in andermans bestaan elders. Met open vizier, scherpte, empathie en humor trekken zij op met mensen die echt compleet anders in het leven staan. Stuk voor stuk mensen die handelen vanuit hún gelijk en ook wel het nodige aan te merken hebben op westerse idealen als democratie, godsdienstvrijheid, vrouwenemancipatie of dierenwelzijn. Dat leidt tot verbluffende inzichten en confrontaties met andere waarheden, waaraan eigen vooroordelen kunnen worden getoetst en misschien ook herzien.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen