Dinsdag 16 januari 2018

Veiling frequenties digitale tv medio 2016

De vergunningen voor digitale tv via de ether kunnen medio 2016 worden geveild. Die verwachting sprak minister Kamp van Economische Zaken uit in de Tweede Kamer. Het leek er enige tijd op dat KPN de enige partij was die belangstelling had voor de frequenties, maar er heeft zich inmiddels een tweede aanbieder gemeld.

Daarom ligt een veiling nu meer voor de hand dan een verlenging van de huidige Digitenne-frequenties, die op 31 januari 2017 verlopen. Het idee voor verlenging is daarmee van tafel. De beschikbare ruimte in de ether wordt kleiner omdat het gebied boven 690 MHz voor mobiel internet wordt gebruikt. Daarom is een overstap op DVB-T2 en H.265 noodzakelijk. Nederland overlegt daarover met de buurlanden.

EZ bewaakt de voortgang van de voorbereidingen en informeert de Kamer daar begin 2016 over. Eén van de mogelijke scenario’s is dat Digitenne voor een korte periode wordt verlengd, met het oog op een soepele transitie naar de nieuwe situatie. Maar dat staat nog niet vast. De dienst heeft nog ongeveer 300.000 abonnees.

Bron: Telecompaper/Broadcast Magazine

Bericht delen