Dinsdag 16 januari 2018

Vegetarische VPRO experiment voor tv-uitzending

Operatie Cold Turkey, de plotseling vegetarische kantine voor het personeel van VPRO, HUMAN, NTR en VARA deze week, is onderdeel van een programma van Britta Hosman en Jorien van Nes. Voor VPRO Thema: vis noch vlees onderzoeken zij de overdaad van vlees- en visconsumptie, de gevolgen ervan en de alternatieven.

Kan een assortiment van vlees en vis worden verdreven uit de bedrijfskantine, zoals de sigaret al lang is verbannen uit kantoren en openbare ruimten? Kan mensen worden opgelegd wat ze tijdens hun werkdag consumeren?

Britta Hosman, die de kantinebezoekers vandaag toesprak, bood haar welgemeende excuses aan voor het feit dat niemand van tevoren op de hoogte was van de plannen. “We wilden weten hoe zo’n omslag zou vallen in een omgeving waar kritische journalisten en programmamakers werken. En dus moesten we jullie op deze manier overvallen. Gelukkig werden we hierin gesteund door onze directeuren.”

Onder leiding van Hosman werd een stemming gehouden onder de aanwezigen in de kantine over de vraag of het assortiment definitief vis- en vleesvrij moet worden. Even was onduidelijk naar welke kant de balans uitsloeg. Totdat iemand vroeg waarom niet werd gestemd over de vraag of er voortaan alleen maar biologisch vlees verkrijgbaar moest zijn. “Dan wordt het natuurlijk allemaal wel duurder,” benadrukte Hosman. Bij de stemming die volgde sprak een overweldigende meerderheid zich uit voor biologisch vlees.

De uitzending van VPRO Thema is zondag 29 mei te zien op Nederland 2.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen