dinsdag 16 januari 2018

'Veelverdieners moeten vrijwillig salaris inleveren'

Staatssecretaris Sander Dekker roept grootverdieners bij de publieke omroep op om een deel van hun salaris in te leveren. Hij doelt daarmee niet alleen op een klein aantal presentatoren, maar ook op bestuurders.

De staatssecretaris meldt dit donderdag in De Telegraaf. Dekker noemt directeur Jan Slagter van Omroep MAX als positief voorbeeld. Slagter besloot dit jaar zijn salaris te verlagen. “Dat gebaar zou anderen sieren”, aldus Dekker.

De salarissen bij de publieke omroepen zijn enkele jaren geleden aan banden gelegd. Medewerkers mogen niet meer verdienen dan ruim 186.000 euro. Er is een uitzondering voor een kleine groep ‘unieke talenten’. Dit jaar verdienen zeven presentatoren meer dan de salarisgrens. Hun inkomens variëren van 193.000 euro tot 512.000 euro per jaar. Tot deze groep behoren Matthijs van Nieuwkerk, Paul Witteman en Antoinette Hertsenberg. Hun inkomen wordt, voor zover dat boven de norm valt, betaald door de omroepverenigingen en niet uit OCW-gelden.

NCRV-voorman Coen Abbenhuis heeft momenteel een inkomen van 213.000 euro en laat dat volgend jaar verlagen. Willemijn Maas, directeur van de AVRO, ontvangt 227.000 euro, maar stapt per 2014 op. Zij ontvangt dan wel een ontslagvergoeding van enkele tonnen. Dominique Weesie verdient als presentator, directeur en voorzitter van de publieke omroep PowNed jaarlijks 213.000 euro.

Op de voorpagina van de Telegraaf stond ook Jeroen Pauw afgebeeld als zijnde een van de (te) veelverdieners bij de publieke omroep. Pauw reageerde hierop met de tweet:
“Ik sta in de krant! Opmerkelijk dat de Telegraaf namen verzint bij de oproep van Dekker en dat zo’n beetje elk journalistiek medium die namen overneemt. Zou ik nu, als verdiener van de Balkendenorm, een moreel appel kunnen doen op de werkgever om dan tóch maar meer loon te betalen?”

Bron: De Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen