dinsdag 16 januari 2018

VARAgids heeft beste cover

De VARAgids is winnaar van de Prix de C’Oeuvre, de prijs voor de beste tijdschriftcover van het jaar 2013. Een vakjury en de lezers hebben dit gezamenlijk besloten. De VARAgids ontvangt de prijs voor een cover over de beroemde EK-finale van Oranje in 1988.

De cover laat het voetbalshirt uit dat jaar zien, opgebouwd uit de commentaartekst van Theo Reitsma tijdens die wedstrijd. De VARAgids beluisterde de finale terug en typte letterlijk over wat Reitsma vertelde. De cover verwijst naar een artikel waarin sportjournalisten als Kees Jansma en Jack van Gelder terugblikken op het succesvolle EK-toernooi van dat jaar. Andere genomineerden voor de Prix de C’Oeuvre waren Linda, Vrij Nederland, Boeren Business en VPRO Gids.

“Niet alleen visueel en typografisch een topper, ook emotioneel heeft deze cover veel zeggingskracht, door in het vooruitzicht van Brazilië te appelleren aan een van de mooiste momenten in de Nederlandse voetbalhistorie”, oordeelde juryvoorzitter Sak van den Boom.

De Prix de C’Oeuvre is een prijs voor het blad met het meest constante coverbeleid door de jaren heen. De jury beoordeelde de covers op basis van authenticiteit, creativiteit, oorspronkelijkheid, kwaliteit, uitstraling en de constante van deze factoren gedurende langere periode (twee tot drie jaar). Lezers van de VARAgids konden meestemmen; publieksstemmen telden voor vijftig procent mee in de eindbeslissing.

De Prix de C’Oeuvre is donderdagavond in Utrecht uitgereikt op de Nationale Coverdag.

Bron: Varagids.vara.nl/Broadcast Magazine

Bericht delen