dinsdag 16 januari 2018

VARA laat Harry Mens poeptrui aanprijzen

Tijdens het TV Lab op Nederland 3 brengt de VARA het programma Rambam, waarin maatschappelijk onrecht wordt aangepakt. ‘Niet door met een vingertje te wijzen of met een oplossing te komen, maar door een slimme en grappige actie op touw te zetten,’ aldus de omroep.

Eén van de slachtoffers van zo’n actie is Harry Mens. De makers verzonnen een nepproduct: een trui gemaakt van koeienmest. Ze kochten op 19 juni zendtijd (à 14.500 euro) bij het RTL 7-programma Business Class dat wordt gepresenteerd door Mens. Daar konden ze, zonder dat de redactie iets vermoedde, hun product bespreken. In werkelijkheid ging het om een trui van Tommy Hilfiger.

Rambam-redacteur Linda Hakeboom in Metro: “In het geval van Mens wilden we kijken of we een poepverhaal konden ophangen in zijn programma. Letterlijk.” Rambam gaf Mens een lijstje met vragen die hij moest stellen over de poeptrui.

“Na het programma hebben 25 investeerders zich gemeld. En dat met de merknaam Caxza! Op voorhand dachten we: met zo’n merknaam wordt wel door ons verhaal heen geprikt.”

RTL 7 heeft de uitzending van Business Class van de site gehaald. Hakeboom heeft na het programma met Mens gesproken: “Hij had tijdens de uitzending al het idee dat het zaakje stonk, maar dacht: als er 14.500 euro betaald wordt om in het programma te komen, dan gaan wij ervan uit dat het een serieus verhaal is.”

Update:
Mens spreekt van een bewuste actie om hem te beschadigen. “Had ik naar de TU in Delft moeten gaan om na te gaan of je van koeienstront katoen kunt maken,” zegt hij in de Telegraaf.

Het item in het RTL 7-programma kostte 14.500 euro. Dit is niet door de VARA betaald, maar door producent CCCP. “De VARA wilde niet betalen. Ze zeiden geen gemeenschapsgeld te kunnen aanwenden voor dit doel.”

Bron: Mediajournaal/Broadcast Magazine

Bericht delen