Article header image

Van Westerloo wil mes in amusement omroep

foto: Wim Kluvers

De Publieke Omroep kan de dreigende zware bezuinigingen deels oplossen door minder te doen aan amusement. “Hilversum hoeft geen reservaat te worden met alleen hoogwaardige informatie en kunst en cultuur. Maar er wordt nu wel erg veel amusement uitgezonden dat ook bij de commerciële omroepen kan. Te veel.” Dit zegt Fons van Westerloo, voorzitter van WNL, de uit De Telegraaf voortgekomen nieuwe omroep, in de Volkskrant.

Ook directeur Joop Daalmeijer van de NPS suggereert minder amusement. “Want ik weet dat VVD-leider Mark Rutte publieke taken als informatie en kunst en cultuur hoog heeft zitten.” De VVD wil terug naar twee tv-netten en vier radiozenders, tegen drie en zes nu. De PVV vindt één tv-zender genoeg en wil de ‘staatsradio’ afschaffen. Het CDA sluit minder netten niet uit.

Volgens Van Westerloo, eerder de baas van de commerciële zenders RTL en SBS, kan het ook wel wat minder. “Want er zit natuurlijk wel dik geld bij de Publieke Omroep.” De omroepen pakken het volgens hem niet slim aan. “Overal moet worden bezuinigd, misschien moeten er ook wel duizenden ambtenaren uit. Je moet zelf aangeven wat je als Publieke Omroep belangrijk vindt – nieuws en actualiteiten, kunst en cultuur, jeugd, drama – en dan aan Den Haag zeggen hoe veel geld dat kost.”

De Publieke Omroep heeft nu een budget van 750 miljoen euro per jaar en is goed voor 3.900 volledige banen. Volgens Van Westerloo hebben de omroepdirecteuren intern al gezegd dat er vijftig miljoen af kan, maar wordt daar niks mee gedaan. “Dat is heel Hilversums. Maar als je niets doet en afwacht, kan je inderdaad hard worden aangepakt.”

Lees het hele artikel hier.

Bron: de Volkskrant

Bericht delen