Dinsdag 16 januari 2018

Van Stade: 'Geen amusement bij publieke omroep'

De publieke omroepen kunnen het genre amusement laten vallen, omdat de commerciële omroepen in ruime mate amusementsprogramma’s aanbieden. De opdracht aan publieke omroepen om behalve informatie, cultuur en educatie ook verstrooiing uit te zenden, is achterhaald. Dat zei topman Eric van Stade van SBS Broadcasting dinsdag op een symposium in Hilversum van het Commissariaat voor de Media.

Van Stade vraagt zich af of het echt nodig is dat er belastinggeld wordt uitgegeven aan het entertainen van de bevolking. “Ik ken geen andere sector waar dit gebeurt”. Van Stade begrijpt dat de publieke omroepen amusement uitzenden om kijkers vast te houden voor bijvoorbeeld cultuurprogramma’s. Maar dat de omroepen ook thrillers en amusement online zetten, vindt Van Stade onterecht omdat hier het ‘doorkijkeffect’ niet aan de orde is.

Van Stade pleitte voor het opnieuw invoeren van een omroepbijdrage zodat burgers zelf kunnen bepalen of zij de publieke omroepen tegen betaling willen ontvangen. Als alternatief opperde Van Stade om programmaraden in het leven te roepen die publieke omroepen bepaalde genres voorschrijven.

SBS Broadcasting (SBS 6, NET 5 en Veronica) vindt dat de publieke omroepen met nieuwe diensten op het internet de markt met subsidiegeld bezet. “Er is helemaal geen overheidsgeld nodig om een publieke omroep een nieuwe dienst in de markt te laten zetten als commerciële partijen dit ook willen doen”, aldus Van Stade.

Bron: De Stentor/Broadcast Magazine

Bericht delen