Woensdag 17 januari 2018

Van Nieuwkerk verdient nu 580.000 euro

Zeven presentatoren van omroep BNN-VARA verdienden in 2015 meer dan de Balkenendenorm van 178.000 euro per jaar. Dat blijkt uit jaarcijfers van de omroep, die vrijdag zijn gepubliceerd. Grootverdiener was DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Hij kreeg een salarisverhoging van circa 10.000 euro en ontving in totaal 580.000 euro.

Vier presentatoren van AVROTROS verdienden in 2015 ook meer dan het ministersalaris. Antoinette Hertsenberg ontving voor zover bekend een salaris van 272.000 euro. Dat is wel aanzienlijk minder dan haar inkomen van 369.000 euro in 2014.

Als het aan minister Plasterk ligt gaat ‘iedereen’ die met belastinggeld wordt betaald, onder de Wet Normering Topinkomens vallen. Dat betekent dat niemand meer mag verdienen dan 178.000 euro per jaar, net zoveel als een ministerssalaris. Bij de publieke omroep betreft het in totaal ongeveer 40 mensen.

De omroepen betalen het salarisgedeelte dat boven de norm ligt overigens niet uit het omroepbudget maar met verenigingsgelden. De NPO meldt hierover het volgende: ‘Uitzonderingen worden alleen verleend om speciaal talent voor de publieke omroep te behouden. Zij leveren een essentiële bijdrage aan een hoogwaardige kwalitatieve publieke omroep. In betreffende uitzonderingsgevallen heeft de NPO het noodzakelijk gevonden om mee te gaan in de marktwerking, waaraan ook presentatorensalarissen onderhevig zijn. De NPO vindt wel dat dit alleen geldt voor presentatoren met uitzonderlijke kwaliteiten. En het bedrag boven de norm moet uit de verenigingskas van de omroepen worden betaald.’

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen