Van Kooten en De Bie gekozen tot beste Nederlandse televisieduo
dinsdag 19 mei 2020

Van Kooten en De Bie gekozen tot beste Nederlandse televisieduo

Kees van Kooten en Wim de Bie zijn uitgeroepen tot het allerbeste duo uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. De verkiezing is georganiseerd door de VARA-gids. De uitslag wordt officieel dinsdag bekendgemaakt in de gids.

Een jury van in totaal negen televisiekenners heeft besloten dat Kees van Kooten en Wim de Bie de prijs verdienen. De jury bestond uit onder anderen Roy van Vilsteren, hoofdredacteur van de VARA-gids, mediahistoricus Huub Wijfjes en oud-NRC-criticus Hans Beerekamp.

In totaal kon er worden gestemd op zestig duo’s waaronder Mike en Thomas, Plien en Bianca, Bassie en Adriaan en Carlo en Irene. Frits Barend en Henk van Dorp eindigden op de tweede plek, voor hun talkshow Barend en Van Dorp. De derde plaats is voor Arjan Ederveen en Tosca Niterink met hun Theo & Thea-shows en Kreatief met Kurk.

Het belangrijkste criterium was de vraag in hoeverre de leden van het duo elkaar versterkten als zij samen op televisie te zien waren.

Van Kooten en De Bie wonnen met een overgrote meerderheid van de stemmen: zeven van de negen juryleden vonden dat het duo de winst verdiende. Het duo heeft bijna dertig jaar lang satirische programma’s gemaakt voor de VPRO, waaronder Simplisties Verbond, Keek op de Week en Krasse Knarren.

Het cabaretduo bedacht allerlei verschillende typetjes, zoals Jakobse en Van Es, Gé en Arie Temmes, de Klisjeemannetjes, moeder en zoon Van Putten en de Vieze Man.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen