Article header image

Urgert & Van Deudekom sluiten 100 mensen op

Joep van Deudekom en Rob Urgert gaan voor het nieuwe tv-programma Het Instituut 100 mensen een week lang opsluiten in een voormalige kazerne in Ede. Het duo gaat wetenschappelijk helemaal los op deze mensen. Ze worden daarbij bijgestaan door presentatrice Sophie Hilbrand.

Het Instituut is een programma van NTR en BNN en wordt in het najaar uitgezonden op NPO 1. De acht afleveringen laten tal van wetenschappelijke experimenten zien. Psychologische, sociale en fysieke experimenten. Interessant, relevant, soms grappig, soms spannend, maar met de garantie, dat je als proefpersoon ongeschonden uit Het Instituut komt. De 100 deelnemers moeten een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking zijn en worden daarop geselecteerd.
De spelregels: contact met de buitenwereld is gelimiteerd en alle proefpersonen krijgen een gelijke behandeling: dezelfde kleding, hetzelfde eten, eenzelfde slaapplaats. Een week lang fungeren zij als proefpersonen en worden onderworpen aan tientallen onderzoeken en experimenten. Een walhalla voor de onderzoekers. En een onvergetelijke ervaring voor de deelnemers.

Rob Urgert is, behalve cabaretier en presentator van de Kwis, gepromoveerd wetenschapper in de voedingstechnologie. Urgert heeft onder meer ervaring opgedaan met onderzoek en experimenten uitvoeren aan de Wageningen Universiteit en bij TNO. Van Deudekom heeft vóór zijn werk als cabaretier bij NUHR, de column bij Giel en zijn werk bij de Kwis, de Academie voor Lichamelijke Opvoeding afgerond en is afgestudeerd jurist. Hij heeft in beide beroepenvelden gewerkt. Samen hebben zij de afgelopen jaren een aantal populair-wetenschappelijke tv-programma’s gemaakt en gepresenteerd: Onder de Tram (VARA), Tussen de Oren (Net5), Met de Kennis van NU (NTR, oudejaarsoverzicht wetenschap) en Factcheckers (NTR).

Bekijk hier de promo van het nieuwe programma.

Bron: NTR/Broadcast Magazine

Bericht delen