UMC Utrecht trekt toegangsverbod in
woensdag 23 mei 2018

UMC Utrecht trekt toegangsverbod in

Het UMC Utrecht heeft besloten om de ontzegging voor ZEMBLA-journalist Ton van der Ham per direct in te trekken. Dat heeft het ziekenhuis in een telefoongesprek aan Van der Ham laten weten. Het besluit komt een dag nadat BNNVARA bekendmaakte naar de rechter te stappen omdat het ziekenhuis aanvankelijk weigerde om het toegangsverbod op te heffen.

In het telefoongesprek laat de woordvoerder van het UMCU aan Van der Ham weten: “De ontzegging heeft tot een beeld geleid dat wij niet willen. Namelijk dat we de persvrijheid zouden willen beperken. Daar gaat het ons absoluut niet om.”

BNNVARA heeft afgelopen vrijdag de Raad van Bestuur van het UMCU gesommeerd om de ontzegging dinsdag voor twaalf uur ’s middags in te trekken. Dat weigerde het ziekenhuis. Daarom maakte BNNVARA gisteren bekend een kort geding aan te spannen tegen het ziekenhuis. Een dag na de bekendmaking laat de woordvoerder van het UMCU aan Van der Ham weten dat ‘met de kennis van nu’ het toegangsverbod voor een jaar de verkeerde maatregel was.  “Ik vind ook dat we die excuses aan jou moeten geven”, aldus de perswoordvoerder.

Van der Ham werd opgepakt bij een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Een terminaal zieke patiënt, Adrienne Cullen die door een fout van het ziekenhuis niet meer geneest, gaf de lezing. Het ziekenhuis deed aangifte tegen Van der Ham en ontzegde hem de toegang tot het ziekenhuis gedurende een jaar.  De aangifte blijft staan. Het toegangsverbod is ingetrokken.

In de persverklaring van het UMC Utrecht staat een motivering voor de aanhouding: “Uitvoering van het beleid heeft op 13 april jl. geleid tot de aanhouding van een journalist, nadat hij diverse malen was verzocht om niet te filmen en hij daar geen gehoor aan gaf.” Deze zin in de verklaring van het ziekenhuis is volgens ZEMBLA en BNNVARA onjuist. Van der Ham had juist een afspraak om mevrouw Cullen na de lezing in het ziekenhuis te filmen. In de tijd dat Van der Ham moest wachten tot de lezing was afgelopen, heeft hij zich aan de afspraken met het UMC Utrecht gehouden en niet gefilmd in het ziekenhuis.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen